Какви су аутомобили из Сјеверне Кореје?

Агенције
Какви су аутомобили из Сјеверне Кореје?

О Сјеверној Кореји најчешће се пише у негативном контексту и то обично када се у том региону појави претња од сукоба између двије Кореје. Када је ријеч о ауто-индустрији, мало је познато да у тој земљи постојала компанија која се бавила производњом аутомобила.

Домаћи сјевернокорејски произвођач возила зове се Pyeonghwa Motors (ријеч "pyeonghwa" значи мир, што је помало иронично у свијетлу најновијих вијести из тог дијела свијета), а основан је 1999. године.

Још је занимљивије да је Pyeonghwa Motors настао као заједничко предузеће компаније јужнокорејског вјерског лидера, Сун Мјунг Мун-а (1920-2012.) и корпорације Ryonbog General, коју су основали државни органи Сjеверне Кореје.

Иако сjевернокорејски произвођач тренутно не израђује возила, он је и даље једина компанија у овој земљи која има дозволу од државе да се бави том дjелатношћу.

Имена модела који су се склапали у Сjеверној Кореји неће вам бити позната, али њихов изглед хоће. Једно од возила представља преименовану верзију модела SsanYong Chairman, који је опет мало измjењена варијанта старијег W210 Мерцедеса Е класе.

Неки аутомобили прављени су на основу лиценце кинеског произвођача Brilliance, а међу њима је и ван заснован на старој верзији модела Toyota Haice.

Интересантно је да су Сjевернокорејци склапали и своје верзије неколико FIAT-ових аутомобила, међу којима су модели Siena (седан варијанта FIAT-а Palio) и Doblo, такође под Brilliance лиценцом.

Pyeonghwa Motors никада није остварио озбиљан финансијски резултат у свом пословању, већ је прије свега служио у дипломатске сврхе, у циљу побољшања односа између двије Кореје.

О томе говоре и бројеви произведених возила. На примјер, упркос фабричком капацитету од 10.000 јединица годишње, Pyeonghwa је 2003. произвео само 314 аутомобила, а 2005. године, око 400 примјерака.

Све у свему, у Сјеверној Кореји аутомобили су се више склапали него што су се заиста производили, а и томе је дошао крај у новембру 2012. године, када је Pyeonghwa Motors престао да постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана