Како возити по снијегу

Б92
Како возити по снијегу

БЕОГРАД - Многи мушкарци ово питање могу схватити и као увредљиво јер се подразумjева да смо сви одлични возачи. Ипак, излазак на терен и вожња у отежаним условима указују на то да је ово питање на мjесту. Желимо да вам дамо неколико савjета и упутстава за безбjедну и опуштену вожњу.

Рјешење проблема на путу прије свега почиње добром организацијом. Када осване сњежно јутро, морате да изађете из вашег топлог дома раније него иначе и да припремите аутомобил за вожњу. Најбоље је да метллицу или ваше средство за чишћење држите ван аута или у пртљажнику.

На тај начин ћете избјећи ситуацију да се нагомилани снијег са аутомобила сручи право на ваше јседиште. Ако се то догоди, знамо да сљеди рафал псовки и покушаја да се руком уклони снијег са сједишта. Лош начин да започнете дан.

У нашој земљи постоје две школе чишћења снијега са аутомобила. Или ћете прво сјести у аутомобил, упалити мотор и онда започети уклањање снијега или ћете прво очистити снијег, па тек онда упалити мотор.

Оба стила имају своје мане и предности. Ако радите по првом сценарију, рад мотора омогућиће топлију кабину када започнете вожњу, повољнију радну температуру мотора али ћете генерисати више буке у вашем комшилику, као и загађења издувним гасовима. Мој комшија ме је јутрос утровао док сам чистио снијег са тротоара. Упалио је мотор, очистио ауто, а онда се вратио у стан и оставио мотор да ради. Ово је у иностранству кажњиво.

Са хладним, али од снијега очишћеним аутомобилом дуже ћете се смрзавати током вожње. Такође, може доћи до маглења стакала са унутрашње стране кабине.

У сваком случају, прије вожње обавезно уклоните сав снијег са вашег аутомобила. И са крова, и са хаубе и са бочних стакала и са регистарских таблица.

Такође, било би добро да почистите и снијег са тротоара, ако нико други није ту дужност обавио.

Ако је температура ваздуха веома ниска, као што је био случај током прављења овог извјештаја, током вожње може доћи до стварања леда на вјетробрану, посебно на његовим ивицама. Савјет је да топао ваздух из вентилационог система усмјеравате и према ветробрану, како би ова стаклена површина остала топла током вожње.

Водите рачуна да брисачи нису заљепљени за ветробранско стакло због леда који се створио између двије вожње, такође, немојте их користити док на вјетробрану има леда. То је погубно за брисаче.

И брисачи ће боље радити свој посао ако не бришу ледену површину. Током вожње треба мијењати отворе из којих излази топао ваздух како бисте осигурали да не долази до маглења осталих стакала у аутомобилу. Активирање клима уређаја док је укључено гријање најефикасније одмагљује стакла.

Дугорочно излагање веома топлом ваздуху учиниће вас поспаним и деконцентрисаним па повремено отварајте и затварајте прозоре. савјетујем вам да не возите у дебелој јакни са капом на глави. Веома брзо ће вам постати вруће и нелагодно, а покретљивост и способност да чујете дешавања око вас биће умањена.

Ако немате добре гуме, заборавите на вожњу. На - 8 степени бићете потпуно беспомоћни. Сваки полазак и свако заустављање и при веома малим брзинама биће веома велики ризик. Ни труд екипа за чишћење снијега не може доћи до изражаја. Со коју посипају дјелотворна је до - 7 степени.

Веома је важно да током вожње не правите нагле покрете и маневре. Да бисте то избјегли, прије свега је важно да се не крећете непримјерено брзо. Увјек држите одстојање у односу на возило испред вас и надајте се да ће исто схватити и возач који се налази иза.

Више не можете возити у истом степену преноса, у којем сте возили по сувом. Посебно када скрећете или пролазите кроз раскрснице. По веома клизавом коловозу, у Лагуни III са дизел мотором снаге 150КС, на Pirelli зимским гумама, кроз мале градске раскрснице пролазио сам у првом степену преноса. Ако вам звучи нелогично, треба да знате да ће дизелаш без гаса увijек ићи спорије у првом степену преноса него у другом, са самим тим биће управљивији.

Ако бих покушао да то скретање изведем у другој брзини, снага мотора која се преноси до точкова (односно брзина којом се ауто тада креће) надјачала би силу пријањања између гуме и подлоге што би резултовало праволинијским кретањем, односно ризичном ситуацијом у којој можете да пређете у супротну траку и да изазовете судар. Притискање кочнице неће вам увек помоћи, а може да вам створи још опаснију ситуацију.

Ако возите аутомобил чији је мотор два-три пута слабији од овог из Лагуне или ако је бензинац, нећете имати сличне проблеме ако скрећете у вишем степену преноса по изузетно клизавом коловозу.

Ако примjетите да сте изгубили контролу над вашим аутомобилом и да ништа што сте пробали не функционише, у оваквој ситуацији би вам помогло нагло притискање квачила, праћено нежним кочењем.

Активирање квачила прекинуће погон и невjероватном лакоћом повратиће управљивост вашем аутомобилу. Сjетите се, у овој ситуацији прејака снага је изазвала губитак контроле.

Овај савjет биће посебно користан возачима аутомобила са дизел мотором и великим обртним моментом. ABS и друга слична помагала не долазе до пуног изражаја при ниским брзинама, на оволико клизавим саобраћајницама. Уместо да се уздате у њихову безусловну помоћ, покушајте да се током вожње понашате разумно и да спречавате непријатне ситуације.

Ако возите аутомобил са задњим погоном, не знам шта да вам кажем. Њежно, њежно, њежно са гасом. Данас сам видео човека који је са BMW-ом серије 3 чекао да сви возачи испред њега превале успон, па је тек након тога одлучио да и он крене у поход на врх.

Човјек очигледно има искуства јер зна да ако само један возач не пређе преко врха, BMW је готов. Остаће заглављен а пошто ће бити читава колона возача иза њега, неће имати прилику да покуша још једном.

Престројавање је веома незгодан процес по овако тешким условима за вожњу. Иако знају да им је изузетно тешко да зауставе свој аутомобил, неки возачи занемарују ту чињеницу и престројавају се испред других возача као да је пут сув. Како знају да ће возач којем су пресjекли пут бити у стању да се заустави? Не знају, зато је важно да увijек држите адекватно растојање и да омогућите себи да се безбjедно зауставите.

Можда једна од најважниијх ставки је вођење рачуна о пjешацима. Како многи тротоари нису очишћени, а блокирани су паркираним аутомобилима, пjешаци немају избора него да се крећу по коловозу. Ако знате колико се вама, у аутомобилу жури, шта мислите колико се тек пешацима жури?

Слојевита одjећа, дебеле јакне, шалови, капуљаче и капе умањују могућност пjешака да вас уочи. Док се приближавате са леђа, немојте очекивати да ће се пjешак склонити са пута. Разумније је очекивати да ће се оклизнути и пасти па је зато важно да успорите и да оставите довољно резерве да се зауставите ако ствари крену по злу.

Када су овако тешки услови за вожњу, једино је сигурно да ћете каснити тамо гдjе сте кренули. Морате остати смирени и обазриви јер ви као појединац не можете учини ништа да бисте прије стигли на циљ. Ви сте у колони само један дјелић огромног система и суштина је да функционишете у његовим оквирима, односно да доприносите његовом бољем функционисању. Током дана налик овом 3. фебруару 2012. године, најбоље би било да не мрдате из куће, посебно не својим аутомобилом.

Непромишљени потези могу само погоршати ствар и доњети непотребан стрес, а у случају вожње и угрожавање живота или материјалну штету. Када видите да је возач испред вас дао жмигавац и да жели да се престроји, пропустите га. Немојте се гурати са њим и по сваку цијену практиковати ваше првенство. Покушајте да пропустите возача испред вас и видећете како је то један пријатан осећај.

Када бисмо сви успјели да поступамо по систему "један по један" саобраћај би много боље функционисао, сви бисмо брже стизали до циља и много би се мање живаца трошило.


Срећан пут. Надам се да ћете имати успјешан возачки дан.

B92 - Немања Пантелић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана