Како возити када су путеви поплављени

ГС
Foto: Илустрација

Велике поплаве које нас тренутно погађају представљају озбиљан ризик за возаче. Улазак аутомобилом у поплављене области може изазвати низ проблема, укључујући озбиљна оштећења возила и угрожавање безбједности.

Ако аутомобил уђе у поплављену област, може доћи до хидростатичке блокаде. Ово се дешава када вода уђе у мотор кроз усисни систем, узрокујући да се клипови заглаве и потенцијално оштете мотор. Ова ситуација може довести до озбиљних кварова и скупих поправки.

Електрични системи возила су посебно осјетљиви на воду. Вода може изазвати кратке спојеве, корозију и трајне кварове на компонентама као што су контролна јединица мотора, систем за климатизацију, електрични прозори и свјетла. Кварови на електричним системима могу бити опасни и скупи за поправку.

Најбољи начин да избјегнете проблеме је да не возите кроз поплављена подручја. Ако примјетите да је пут поплављен, најбоље је да се окренете и потражите алтернативни пут. Ако морате да прођете кроз воду, прво процијените њену дубину.

Ако је вода дубља од пола висине точкова вашег возила, немојте покушавати да прођете. Возите полако и константном брзином, без наглих заустављања или убрзања. Одржавајте довољно растојање од возила испред вас, како бисте избјегли таласе који могу да продру у мотор.

Најчешћи проблеми са којима се возачи сусрећу укључују оштећење мотора, електричне проблеме, проблеме са кочницама, оштећење трансмисије и корозију унутрашњости. Хидростатичка блокада може узроковати трајна оштећења мотора, док вода може изазвати кратке спојеве и корозију електричних система. Мокре кочнице губе ефикасност и могу изазвати проблеме са заустављањем, док вода може да продре у трансмисију, узрокујући кварове и потребу за скупим поправкама. Такође, вода у возилу може изазвати појаву буђи и непријатних мириса, као и оштећења сједишта и тепиха.

Да бисте заштитили своје возило и себе, важно је слиједити савјете за безбједност. Избјегавајте вожњу кроз поплављена подручја. Ако морате да прођете кроз воду, процијените дубину пре уласка. Возите полако и константном брзином, одржавајте довољно растојање од возила испред вас. Након изласка из воде, провјерите мотор, кочнице и електричне системе код професионалног механичара, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана