Како се користи клима уређај да се одмагле стакла

ГС
Foto: Илустрација

Иако преко дана и даље имамо температуре од двадесетак степени уз више него пристојну "количину" сунца, јутарње температуре могу да буду прилично ниске.

Уз ниске температуре стиже и проблем са магљењем стакала. Тај проблем не само што иритира, пошто се стакла често замагле одмах након што их обришете, већ вас доводи и у веома ризичне ситуације у вожњи.

Како најбрже одмаглити стакла?

Користите клима уређај. Зато је важно да вам клима уређај буде исправан увијек - не само љети. Једноставно, најефикаснији и најбржи начин за одмагљивање стакала је коришћење клима уређаја.

Објаснићемо како клима уређај помаже код одмагљивања стакала, пошто неким возачима то може да дјелује нелогично.

Клима уређај исушује ваздух, тј. извлачи влагу из њега. Тако “сув“ ваздух веома брзо уклања кондензацију са стакала. Још када се ваздух загрије, ефекат је знатно бољи.

Зато температуру подесите на “најтоплије“, снагу дувања на максимум, усмјерите ваздух ка стаклима и укључите клима уређај.

Наглашавамо да ово није упутство за све аутомобиле!

Код неких (иоле новијих) овај процес активира се потпуно аутоматски - активира се притиском на дугме или окретањем команде за усмјеравање ваздуха на одговарајућу позицију. Зато прочитајте упутство за коришћење свог аутомобила да бисте знали која функција чему служи.

На примјер, када притиснете дугме за одмагљивање стакала, аутоматски ће се активирати клима, вентилатор ће се укључити “на максимум“, упалиће се гријачи стакала и усмјерити ваздух ка стаклима.

Код других аутомобила та процедура је полу-аутоматска, да се тако изразимо. На примјер, клима уређај и гријачи стакала ће да се упале аутоматски, али ви треба да подесите јачину дувања ваздуха. Опет - прочитајте упутство за свој ауто да бисте знали шта и како треба да се уради.

У сваком случају, чињеница је да се чиста стакла мање магле, па редовним прањем унутрашње стране стакала можете осјетно да ублажите ову појаву.

Такође не смета ако примијените неко од средстава против магљења. Ту су разни спрејеви и марамице за брисање којима се на стакло приликом брисања наноси средство против магљења. Нека су мање ефикасна, нека више... Ефикасност зависи и од правилног коришћења.

Када су у питању “народна“ рјешења, нећемо улазити у њихову ефикасност, али имате на располагању много информација и савјета, па можете да их тестирате.

Подсјетимо се и да прљав и стар филтер кабине може у великој мјери да утиче на појачану појаву кондензације на стаклима.

Исто и као цурење малог хладњака (гријача кабине), које може да буде непримјетно, али уколико антифриз цури унутар кабине, он испарава, “лијепи“ се за стакла и тиме их чини знатно подложнијим магљењу.

Стога уколико сумњате да вам се стакла “неприродно“ магле, потражите трагове цурења атифриза из гријача кабине, као што су влажне флеке на тепиху, слаткаст мирис (нарочито када ради гријање) и провјерите да ли опада ниво антифриза, пишу Половниаутомобили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана