Kако се европски возачи понашају на путу?

Aгенције
Kако се европски возачи понашају на путу?

Шпански возачи воле да "легну на сирену", Швеђани да телефонирају током вожње, Италијани "заборављају" да користе сигурносни појас, а Французи кажу да страхују од других возача, показује истраживање под називом "Европски барометар одговорне вожње".

Истраживањем су обухваћени возачи из Француске, Њемачке, Белгије, Велике Британије, Италије и Шведске, а спровела га је француска фондација "Ванси".

Најмање 47 одсто испитаних је оцијенило да од земаља које су биле предмет истраживања, Шведска има најодговорније возаче, испред Њемачке (26 одсто) и Велике Британије (13 одсто).

Да су најгори возачи Италијани, сматра 70 одсто испитаника, а далеко за њима слиједе Шпанци (16 одсто) и Французи (14 одсто).

Око 35 одсто анкетираних италијанских возача каже да "често забораве" да ставе појас, док је таквих у Великој Британији 12 одсто, а у Француској 10 одсто.

Другим возачима "који их нервирају", упорно и дуго труби 63 одсто Шпанаца, а иза њих се налазе Швеђани (33 одсто) и Италијани (29 одсто). Французи и Нијемци су признали да "радије псују него што трубе".

Анкета је открила да саобраћајне прописе не поштује баш увијек чак 71 одсто Нијемаца и Швеђана, док је то признало 50 одсто анкетираних шпанских возача.

Током вожње, и то без "хендс-фри" опреме, телефонира 46 одсто Швеђана, а то исто чини по 24 одсто Француза и Шпанаца за воланом. Међу лоше навике њемачких возача убраја се и то што најдуже возе без паузе - у просјеку 3 сата и 43 минута, док Французи и Шпанци одмарају на свака 2 сата и 45 минута.

У анкети је чак 88 одсто француских возача рекло да страхује од агресивног понашања других учесника у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана