Како расхладити ауто који је био читавог дана на сунцу

Б92
Како расхладити ауто који је био читавог дана на сунцу

Са првим љетњим данима возачи се суочавају са уобичајеним сезонским проблемом - како кабину учинити хладнијом а вожњу пријатнијом у условима када су спољне температуре преко 30 степени.

Клима-уређај ће наравно бити од помоћи током вожње, али није лако брзо расхладити ауто ако је дуже вријеме био паркиран на сунцу. Због тога приликом паркирања аутомобила током љетњег периода треба дјеловати превентивно.

Идеална варијанта је гаража, јер сте на тај начин најбоље заштитили свој ауто, како од топлоте која загријава ваздух у кабини тако и од сунчевих зрака који неповољно утичу на фарбу али и на материјале у унутрашњости возила. Нажалост, мали је број власника који могу себи да приуште паркирање у приватној или јавној гаражи током читавог дана.

Ипак, то не треба да нас спречи да будемо довитљиви и креативни приликом проналажења паркинг мјеста на коме ће наш аутомобил бити колико-толико заштићен од директне изложености сунчевим зрацима.

У градовима многа паркинг мјеста налазе се током већег дијела дана у сијенци коју стварају високе зграде и други грађевински објекти.

Због такве позиције која је у хладу вриједи аутомобил паркирати и нешто даље од крајњег одредишта - лакше је послије посла прошетати који минут више него ући у ауто који је дуже вријеме стајао на сунцу.

При томе, битно је прорачунати гдје ће се сенка налазити у поподневним сатима, када се враћамо кући и када је зрачење сунца најјаче, а не гдје је хладовина ујутру када долазимо на посао и паркирамо аутомобил.

У многим улицама хлад за свој аутомобил можемо пронаћи и испод олисталог дрвећа. Крошње стварају сијенке, али су истовремно извор биљних сокова и смола које капљу на аутомобил. Дрвеће је и уточиште птица, чији измет такође завршава на спољним површинама возила.

Због високих температура љети се ове биљне и животињске излучевине брже стврдњавају и доприносе оштећењу лака на аутомобилу, па треба добро размислити колико је овакав начин паркирања исплатив, нарочито ако имате нов аутомобил са очуваном фарбом.

Ако се и поред тога одлучите да своје возило паркирате у сијенци неког дрвета, потребно је да прије повратка у аутомобил прегледате кров и друге спољне површине и влажном марамицом или убрусом уклоните птичији измет док је још свјеж.

Возачи који нису у прилици да свој аутомобил сакрију од директног утицаја сунчевог зрачења, могу да набаве неко од помоћних средстава, као што су завјесице или штитници који се постављају са унутрашње стране стаклених површина. Ови додаци нису скупи.

Њиховом употребом снизићете температуру у кабини за који степен и, што је још важније, волан се неће загрејати толико да не можете да га држите рукама.

Ипак, ако сви ови системи закажу и послије напорног дана морамо да се возимо у усијаном аутомобилу, који је начин да ауто најбрже расхлади? Кључна ствар је да се врели ваздух у кабини што прије замјени новом количином свјежег ваздуха.

Најједноставњи начин је да спустите сва стакла са једне стране а да брзо отварате и затварате врата са супротне стране. Мислимо да ћете тако најбрже замјенити ваздух у кабини.

Послије тога можете започети возњу са дијагонално отвореним прозорима како би промаја што ефикасније наставила да убацује свјеж ваздух. У овим тренуцима и клима-уређај може да допринесе расхлађивању под условом да није укључена рециркулација ваздуха.

Рециркулација и спуштена стакла су комбинација која не иде заједно.

Поједини нови модели аутомобили имају системе за даљинско активирање климе, тако да и у неколико минута прије вожње могу да расхладе кабину и учине вожњу пријатнијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана