Како раде Bosch системи асистенције у вожњи

Aгенције
Како раде Bosch системи асистенције у вожњи

Током 2013. године, више него икада раније, извjештавали смо о технологијама које преузимају контролу над возилом како би спречиле саобраћајне несреће, или барем умањиле озбиљност њихових посљедица. Упознајте се са начином на који функционишу јер ће у будућности бити саставни дио сваке вожње.

Циљ система асистенције у вожњи аутомобилом је сигурнија и комфорнија вожња. Ови системи упозоравају и помажу у критичним ситуацијама, затим преузимају монотоне и увијек исте активности.

Bosch као водећи добављач у свијету активно ради на свом развоју. Ова компанија има све потребне технологије у асортиману и интензивно ради на њиховом умрежавању у циљу још веће сигурности и комфора.

Захваљујући све већем броју аутоматизованих функција постављен је изузетно амбициозан циљ под називом "Vision Zero " - саобраћај без несрећа са смртним исходом.

Више сигурности нуде системи за нагло и изненадно кочење и за помоћ при промени траке, систем за препознавање умора возача, као и систем за заштиту пjешака и систем за препознавање радова на путу.

Више комфора понудиће паркинг асистент и системи за ноћну видљивост, затим систем за препознавање саобраћајних знакова и за помоћ приликом саобраћајних гужви. Bosch је у 2012. години остварио промет од пет милијарди евра само од продаје сигурносних система и система асистенције. На њиховом развоју ради отприлике 5 000 инжењера широм свијета.

Euro NCAP ће од 2014. возила са функцијама асистенције возачу оцењивати са пет звездица

Агенција „Euro NCAP" ће у будућности возила са функцијама асистенције возачу оцjењивати са пет звијездица: од 2014. године возила са најмање једном функцијом асистенције, а од 2016. возила са предиктивним системом за заштиту пјешака.

Bosch је од 2000. године, када је почела производња, па до средине 2013. произвео укупно 1 милион радарских сензора од 77 GHz. Други милион биће произведен крајем 2014. године, а десети миллион највjероватније 2016. године.

Смањење броја погинулих у саобраћају широм свијета

УН предвиђа да ће се од 2010. до 2020. овај број повећати са 1,3 на 1,9 милиона.

У Индији годишње умре преко 100.000 људи у саобраћају, са тендецијом даљег раста. У САД-у се број жртава у саобраћајним несрећама смањио са 42.000 у 2000. год. на 33.000 у 2010. години.

У Европи се такође број погинулих у саобраћају смањио са 54.000 у 2000. на 30.500 у 2010. год.

Како све то функционисе?

Радарски сензори

Они на удаљености од преко 200 метара веома прецизно детектују растојање и брзину других возила и представљају идеалну основу за систем рагулације растојања и предиктивно кочење у случају нужде. Bosch за своје радарске сензоре користи искључиво френквентни опсег од 77-gHz., који је у цијелом свијету одобрен за примјену у аутомобилима. 2013.год. је почела производња нове генерације повољних сензора, радарских сензора средњег домета (Mid-Range-Radarsensor, који се користе за предњи и задњи дио возила).

Видео сензори

На основу њихових података могу се нпр. детектовати саобраћајни знакови и обиљежја на путу, као и пјешаци и бициклисти. Нова Стерео-видео камера, коју ће Bosch почети да производи 2014., може да види просторно, па самим тим и да мери растојања. Она као рјешење, у виду 1 сензора, покрива све нове захтјеве агенције "Euro- NCAP". За функције помоћи при паркирању и маневрисању све више се користе далекоугаони видео-сензори који омогућавају поглед из угла од 360 степени (птичија перспектива)и на тај начин покривају ближе окружење возила.

Ултразвучни сензори

Ова технологија, коју користе и слијепи мишеви, није скупа и већ двије деценије се успјешно користи за мерење растојања између возила код система за помоћ при паркирању.

Умрежена навигација

Ефикасни системи асистенције и далекодометне аутоматске функције вожње захтјевају прецизне и актуелне податке са карте који се у сваком моменту могу ажурирати преко интернета. Bosch апликација за IPhone већ данас може да у "Облаку података" прикаже детектоване саобраћајне знакове, а "електронски хоризонт" пружа прецизне информације о путањи укључујући узбрдице и полупречнике кривина. Ове податке умрежене функције возила користе за смањење потрошње горива, а електрична возила за повећање домета акумулатора.

Концепти руковања

Кључ успjеха система за асистенцију су концепти руковања.

Функције које преузимају све захтjевније задатке у вожњи морају да имају могућност интуитивног руковања. Bosch зато интензивно истражује различите приступе и користи нпр. индикаторске системе који се могу програмирати, као и Head-up-дисплеје.

Информације, као што су препоруке возача или упозорење о растојању у будућности ће помоћу новог поступка визуализације на бази "Augmented Reality", проширене реалности, бити убачен у реалну ситуацију у саобраћају.

Још један приступ квалитетном руковању су мултимодални концепти. Они преко Touchscreenа гестове и додире уједињују са гласовним управљањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана