Како нас варају произвођачи аутомобила код потрошње горива

Приредио: Небојша Томашевић
Како нас варају произвођачи аутомобила код потрошње горива

Аутомобили у просјеку троше више за 38,6 одсто у односу на оне параметре које прописује произвођач. То су показали недавно објављени резултати испитивања непрофитне организације “Transport&Environment - Т&Е”.

У њиховом извјештају се наводи који произвођачи аутомобила и у којем проценту варају купце представљајући нереално ниске вриједности потрошње и штетних емисија.

- Аутомобили вам троше попут шлепера - написао је један читалац у коментару испод неког аутомобила. Иако ова тврдња ипак није тачна, истини за вољу, потрошња горива по правилу је знатно виша од оне коју прописују произвођачи.

Према извјештају ове организације, разлика у стварној и потрошњи у декларацијама произвођача расте из године у годину. Тако је разлика у 2001. години износила осам, да би се попела на 31 одсто у 2013. години.

Аутомобили марке “мерцедес-бенц” у овом извјештају се истичу као примјер с највећом разликом између фабричких вриједности и оних из “стварног живота”. Они према подацима ове организације троше чак 40 одсто више од декларисане потрошње.

Осим разлике у потрошњи горива, и вриједност издувних гасова (угљен-диоксида) је нереална. То је, наводи “Т&Е,” посљедица недостатака у тренутно важећем систему у тестирању. Такође, и ту постоје разлике од вриједности унесене у каталогу возила и оне стварне. Стварна количина издувних гасова у већини случајева је доста већа.

Портал “Emissions Analyticsа” објавио је резултате разлике потрошње горива између декларисане и стварне за 500 аутомобила. Њихови резултати потврђују да мотори запремине мање од литра у просјеку имају мало већу разлику прописане и стварне потрошње горива од оних запремине између једног и два литра.

Фабрички “обећана” потрошња малих, обично једнолитрених и троцилиндричних мотора је нереално ниска. Стручњаци кажу да је један од разлога за то чињеница да је аутомобиле с моторима мање запремине неопходно возити у вишим обртајима да би вожња била очекивано динамична.

Кажу да такве моторе треба неријетко држати на високим окретајима због њиховог хроничног недостатка окретног момента. Виши окретаји значе и већу потрошњу, а свако ко иоле више зна о аутомобилима знаће и да најбитнији податак о мотору није његова снага, већ окретни моменат из којег је, уз помоћ податка о броју окретаја, снага и изведена.

Комбинација мале запремине и релативно велике масе аутомобила је “убитачна” за потрошњу.

Недостаци теста

“Transport&Environment - Т&Е” наводи седам основних недостатака тестирања потрошње горива и количине издувних гасова од стране произвођача.

 

1) Тест је у цјелости нерепрезентативан у односу на начин на који возачи возе аутомобиле, укључује врло блага убрзавања и тек умјерене брзине.

2) Тестне процедуре су застарјеле и садрже многе странпутице којима се произвођачи аутомобила користе како би остварили што ниже вриједности потрошње и штетних емисија.

3) Тестни прототипови или претпродукцијски аутомобили које произвођачи доводе на службена тестирања не одговарају аутомобилима који ће се касније наћи у масовној производњи.

4) Не постоји начин провјере остварују ли серијски аутомобили учинак једнак ономе хомологацијског прототипа.

5) Произвођачи плаћају услугу надзора хомологацијских тестирања која спроводе у властитим лабораторијима.

6) Током тестирања велики потрошачи (попут клима-уређаја, навигације, гријања сједишта) остају искључени, што даје ниже вриједности коначних резултата.

7) Актуелни тест претјерано потпомаже бенефите неких модерних начина штедње горива, попут система “старт&стоп”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана