Како је Кларксон увредио и Кинезе и Британце?

Aгенције
Како је Кларксон увредио и Кинезе и Британце?

"Овај аутомобил можда јесте пројектован и израђен у Британији, али је у суштини кинески, колико су кинески и штапићи за јело", закључио је Џереми Кларксон у свом тексту о британско-кинеском аутомобилу MG6.

Џереми Кларксон познат је по томе што нема длаке на језику. Било да коментарише одређени модел аутомобила или неку актуелну друштвену тему у својој земљи. Овог пута, британски водитељ није се огласио у емисији Top Gear, по којој је и најпознатији, већ у листу Сандеј тајмс, за који је написао текст о моделу MG6.

Иако поборник британске аутомобилске индустрије, Кларксон попут многих љубитеља аутомобила из те земље, није задовољан тренутним стањем у којем се она налази. За Британце трн у оку представља и то што све више некада чувених аутомобилских марки прелази у власништво далекоисточних компанија.

Такав је случај и са познатим брендом MG којег је 2005. године купио кинески SAIC (Shangai Automobile Industry Corporation) и под чијим се именом сада израђују модели који немају много везе са некадашњим произвођачем.

Кларксон је недавно тестирао модел MG6, након чега је у Сандеј тајмсу примjетио како "аутомобил уопште није лош, већ је хистерично очајан".

Своју изјаву поткрепио је тврдњом да све у возилу дjелује јефтино и неквалитетно, да је потпуно небезбjедан и да у кабини има простора за главу "колико и у мртвачком сандуку".

"Управљивост је никаква, а након једног заустављања, нисам успио да стартујем мотор", додао је Џереми Кларксон.

"У основи, све то се и могло очекивати од једног аутомобила који је заједнички продукт Британаца и Кинеза", закључио је он.

Очекивано, MG није био претерано срећан због свега изреченог. Из те компаније су демантовали све што је Кларксон написао о моделу MG6, а посебно им је засметала констатација да је овај аутомобил кинески продукт.

"MG6 је креирао талентовани британски дизајнер, Тони Вилиамс- Кени, који је образован у Енглеској, а пројектовао га је тим инжењера које такође предводи Британац", каже се између осталог у одговору MG-а. Из те компаније негирају и да аутомобил није безбjедан и хвале његове савремене системе и економичност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана