Како је еволуирао Volswagenов универзалац: Пет генерација модела Caddy, прва се правила у Сарајеву FOTO

Г.С.
Како је еволуирао Volswagenов универзалац: Пет генерација модела Caddy, прва се правила у Сарајеву FOTO

Њемачки произвођач је крајем фебруара представио најновији Caddy, а сада нас подсјећа на настанак и развој овог мултифункционалног возила током протекле 42 године.

Caddy пете генерације требало је да има свјетску премијеру на женевском сајму аутомобила, који је отказан због пандемије коронавируса. Ипак, Volswagen је овај модел представио online, али је још неизвијесно када ће се наћи у продајним салонима.

Док чекамо да се нови Caddy појави на улицама, њемачки произвођач нас води кроз историју овог аутомобила.

Откако је прва генерација лансирана 1978, Volswagen је продао преко 3 милиона ових возила широм свијета.

Кроз претходне четири генерацији, купцима су нуђене разноврсне каросеријске варијанте - од теретне, преко комбиноване, па до путничке верзије, као и возила различитих међуосовинских растојања, носивости и надоградњи.

VW Caddy 1: (1978 – 1992.)

Занимљиво је да је Caddy првобитно лансиран у Сједињеним Државама, 1978, као пик-ап верзија Голфа 1, односно модела Rabbit како се тај хечбек звао у САД.

Под ознаком Rabbit израђиван је најприје у Volswagenовом погону у близини Питсбурга, а верзија за Европу почела је да се прави 1982. и то у бившој СФРЈ, у фабрици ТАС у Сарајеву.

Тада је први пут и употребљено име Caddy, које се задржало све до данас.

У суштини био је то мали пик-ап, са теретним одијељком дужине 1,83 м, који је био доступан и са надоградњом од фибрегласа.

На тај начин, пик-ап се претварао у мало али функционално комерцијално доставно возило. Volswagen је већ почетком осамдесетих схватио његов комерцијални потенцијал, па је направљена и варијанта које је служила као компактно возило намијењено камперима.

Производња прве генерације модела Caddy окончана је у Европи 1992, али се овај модел у Јужној Африци израђивао до 2007. године. Укупно је из фабрика изашло 207.000 возила.

VW Caddy 2: (1995 – 2003.)

Друга генерација је дебитовала 1995, а Volswagen је овог пута умјесто Голфа, као основу употребио механичку платформу модела Поло.

Посљедично, на бази Seatа Ibiza настао је сестрински модел Seat Inca. И Caddy и Inca израђивали су се у фабрици поред Барселоне.

Caddy 2 је имао максимални капацитет теретног дијела од 2,9 м3.

VW Caddy Camper је представљен 1995, а 1996. услиједио је и пик-ап.

Сестринска верзија производила се у Чешкој, на бази модела Шкоде Фелициа.

Друга генерација модела VW Caddy била је тржишно доста успјешнија од претходника. Укупно је направљено 520.000 примјерака, укључујући моделе Seat Inca и Шкода Фелициа.

VW Caddy 3: (2003 – 2014.)

Caddy 3 је за разлику од прве двије генерације био потпуно засебан модел, а за механичку основу је поново искоришћен један Голф - модел 5. генерације.

Производња је пресељена у Пољску, гдје се Caddy склапа до данашњих дана.

VW Caddy 3 је имао већи товарни капацитет, са 3,2 м3 корисног простора, а купцима је на располагању била и практична верзија са клизним бочним вратима, ради лакшег утовара.

Задња врата су била доступна у опцији са подизањем нагоре, или као класична, дводјелна врата.

У понуди је по први пут била и продужена путничка варијанта са 7 сједишта, као и продужени теретни Caddy Maxi са већим товарним капацитетом.

Volswagen је 2010. унапредио Caddy 3, укључујући редизајн спољашњости и нове садржаје и функције, а на располагању је била и варијанта са погоном на сва 4 точка (4Motion).

Cross Caddy са повишеним одстојањем од тла стигао је 2013.

Трећа генерација је постигла неуопредиво већи комерцијални успjех од претходних, са више од 1,6 милиона продатих примjерака.

VW Caddy 4: (2015 – 2020.)

Caddy 4 је дебитовао 2015. и суштински је то више био свеобухватни редизајн претходника него потпуно нов модел.

На располагању је и даље био велики број варијанти, како теретних тако и путничлких, уз конфигурације са 2, 5 или 7 седjишта.

Верзија Caddy Alltrack са погоном на сва 4 точка наслиједила је Cross Caddy, а понуду је употпунио Caddy Beach кампер за оне авантуристички настројене.

Caddy 4 је био и значајно унапређен на плану безбjедности у поређењу са претходником, уз увођење бројних савремених система асистенције возачу.

Током свега пет година производње, са фабричких трака сишло је чак 722.000 возила.

VW Caddy 5: (2020 – )

Најновија, пета генерација представљена је у фебруару 2020. као потпуно нов модел, заснован на MQB механичкој платформи.

Донио је нова унапређења на плану технологије и електронских система безбједности, док теретни простор износи 3,3 - 4,0 м3, у зависности од верзије.

Очекује се да ће Caddy 5 у продајне салоне стићи до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана