Како изгледа мотоциклистички ваздушни јастук

Агенције
Како изгледа мотоциклистички ваздушни јастук

Компанија Алпинестарс представила је специјални прслук који се у случају судара мотоцикла са другим возилом надувава попут ваздушног јастука у аутомобилу, како би се заштитили горњи дјелови тијела мотоциклисте и ублажиле посљедице саобраћајне несреће.

За разлику од возача и путника у аутомобилу, мотоциклисти, осим кациге и заштитне одјеће немају другу безбједносну опрему која би им спасила живот и умањила тежину повреда приликом удеса.

Послије десетогодишњег истраживања, Алпинестарс је дошао до рјешења које би требало да вожњу мотоцикла учини безбједнијом.

С обзиром да због конструкције двоточкаша уградња класичног ваздушног јастука не би дала резултат, компанија се фокусирала како да унапреди заштитну одјећу мотоциклисте. Тако је настала Тецх-Аир технологија која подрзумева специјални прслук на надувавање у јакни возача и интегрисану управљачку јединицу.

Управљачкој јединици потребно је 30-60 милисекунди да детектује судар и још 25 милисекунди за надувавање прслука.

Специјални ваздушни јастук штити торзо мотоциклисте, укључујући рамена, кичму, груди и дио тјела гдје се налазе бубрези.

Прслук се активира преко патента затварача на јакни, а напаја се помоћу батерија које се налазе у самом прслуку.

Када су батерије сасвим напуњене, могу да трају и до 25 сати вожње, док допуна у трајању од једног сата обезбјеђује 4 сата безбједне вожње.

Како је саопштио произвођач, Tech-Air заштитни прслук појавиће се на европском тржишту у прољеће 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана