Како избор музике утиче на пажњу возача?

Aгенције
Како избор музике утиче на пажњу возача?

Петљање по дугмићима аудио уређаја у аутомобилу може да скрене пажњу возача и повећа ризик од судара, али колико врста музике коју слушамо утиче на концентрацију током вожње?

Најновија студија открива да је понашање током вожње у директној вези са избором музике. Истраживање које је спроведено на Универзитету Бен-Гурион у Израелу показало да су тинејџери правили знатно више прекршаја у вожњи док су слушали своју омиљену музику, него када је у позадини емитована музика која је одабрана са циљем да минимизује одвлачење пажње возача или када музика уопште није емитована.

Истраживање је обухватило 85 возача старости око 18 године, а половину су чинили мушкарци. Сваки од испитаних тинејџера имао је задатак да у пратњи инструктора вожње шест пута провезе аутомобилом захтјевну деоницу у трајању од 40 минута.

Током четири вожње емитована је музика - два пута по избору возача, углавном са брзим вокалним дионицама, док је друга два пута пуштана посебно одабрана музика осмишљена да што мање утиче на пажњу возача (поп, рок и џез споријег темпа). Током преостале двије вожње музика није уопште емитована.

За вријеме свих шест тест вожњи пажљиво је посматрано и анализирано понашање возача и биљежене су њихове грешке. Експеримент је показао да је чак 98 одсто испитаника начинило три или више грешака кад су сами бирали музику током вожње. Када се из звучника није чуло ништа, проценат се спуштао на 92 одсто, а када је емитована посебно одабрана музика пригодна за вожњу, грешило је њих 77 одсто.

Осим тога, примјећено је да су тинејџери своју музику слушали са појачаним звуком, док су утишавали такозвану музику за сигурнију вожњу. Најчешће неправилности биле су непоштовање ограничења брзине, вожња превише близу другим аутомобилима, напуштање траке којом се возило креће и вожња једном руком. Очекивано, показало се да су младићи возили много агресивније и правили озбиљније прекршаје у вожњи од девојака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана