Како да знате колико је гума стара?

Б92
Како да знате колико је гума стара?

На бочној страни сваке гуме налази се ДОТ ознака. Ова ознака може вам рећи много тога о гуми, чак и то у којој је фабрици направљена. Међутим, најважнија информација свакако је датум када је гума произведена.

Углавном се ова информација налази на крају ДОТ ознаке и садржи четири броја.

Безбједност: Правило о 6 година старости

Често се наводи да гума не би требало да буде старија од шест година, од тренутка производње до момента куповине. Стручна мишљења се разликују од земље до земље, међутим, гума губи својства и на квалитету током времена, без обзира да је коришћена или не.

Многи произвођачи гума и аутомобилске компаније потврђују ово правило - материјал од кога је гума направљена након шест година није подесна за употребу. Неки од произвођача у инструкцијама за употребу аутомобила наглашавају ово правило.

Како читати ДОТ ознаку?

Од 2009. године, датум на гуми приказан је у форми четири цифре које се налазе на крају ДОТ ознаке. Прве двије цифре кажу у којој недјељи, а друге двије у којој години је гума произведена.

На примјер, број 3909 означава да је гума произведена у 39. недељи 2009. године.

Уколико на гуми видите троцифрен број, опрезно. ДОТ ознака од три цифре значи да је гума произведена прије 2000. године – дакле, заобиђите је у широком луку јер вам је безбједност на првом мјесту.

Старији ДОТ не значи обавезно да је гума лошија

Напротив. Све док је гума млађа од шест година, она се може без проблема користити. Гуме са старијим ДОТ-ом, а при томе мислимо на гуме произведене рецимо 2011. или 2010. године, не представљају никакву опасност за возача, јер се и даље могу користити.

Оне имају сва својства као и гума произведена ове године, али јој је цијена, управо због године производње, нижа. Тако да, уколико желите да уштедите новац, а да пазарите неку јачу гуму, гума са мало старијим ДОТ-ом је прави избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана