Како да вам гуме трају дуже?

Б92
Како да вам гуме трају дуже?

Куповина гума није баш на листи приоритета возача. Већина их купује онда када баш мора.

 Наравно, изненадна куповина гума представља непланирани трошак, зато, ако желите да вам гуме трају дуже, односно да продужите период између куповина, брига о гумама најбољи је начин за то. Не само да ћете уштедети новац, већ ћете повећати своју безбједност на путу.

Вијек трајања гуме

Немогуће је одредити животни век гуме. Свака гума је различита, дизајнирана другачије, а сваки произвођач има огроман број модела. Међутим, оно што са сигурношћу можемо рећи је да стил вожње у великој мјери утиче на дужину трајања ваше гуме. Сет гума може трајати од шест месеци до пет година, а просјечно време да се гуме "разраде" је од 12 до 18 месеци.

Шта утиче на потрошњу гуме?

Чињеница је да се газећи слој гуме неминовно троши. Међутим, одређено опхођење према гумама може утицати на то да се њихово трошење убрза. Возач то може постићи агресивном вожњом у кривинама и наглим кочењем.

Гуме се брже троше и уколико се аутомобил често вози веома брзо, али и уколико често оптерећујете возило великом тежином пртљага. Притисак у гумама, тачније уколико је испод или изнад прописаног нивоа, такође може утицати на животни вијек гуме. Ако не желите да се гуме на вашем аутомобилу брзо троше, провјерите код вулканизера и да ли су точкови правилно избалансирани.

Перформансе гуме

Према правилнику ЗОБС законски обавезна минимална дубина шаре за М1 возила износи 1,6 мм за љетње гуме и 4 мм за зимске гуме. Препоручујемо вам да не чекате да гума достигне овај минимум. Дубина шаре битна је ставка, нарочито током зимских мјесеци. Нека вам на уму увијек буде ваша и безбједност других учесника у саобраћају.

Старост гуме

Гума током времена губи своја својства, а брзина којом се то дешава зависи од тога гдје је складиштена и у каквим условима. Пошто се гуме у већини случајева користе сваки дан, осим ако су у функцији резервног точка, прије ће се истрошити коришћењем него класичним "старењем". Ипак, посебно код гума које су дуже стајале или су дуго година у употреби, потребно је преконтролисати бочне зидове, на којима од старења могу настати пукотине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана