Како да клима у аутомобилу буде знатно ефикаснија

Г.С.
Како да клима у аутомобилу буде знатно ефикаснија

Клима у аутомобилу је некада била луксуз, а данас је дио опреме за преживљавање.

Са доласком новог топлотног таласа, многи су у својим аутомобилима поново принуђени да укључе клима-уређај. У супротном, аутомобили би постали пећи на точковима и опасни по здравље.

И заиста, клима је данас неопходна потреба без које се не може, па не чуди што је дио стандардне опреме на скоро свим новим аутомобилима.

Истовремено, стиче се утисак да у неким аутомобилима клима ради боље. Најчешће, међутим, то је узроковано нечим другим - погрешним коришћењем или недовољним одржавањем.

Ако изузмемо електрична возила, јасно је да са угашеним мотором неће бити ни климе. Управо тако, за рад клима-уређаја потребна је струја коју обезбјеђује алтернатор који покреће мотор, односно бензин.

Да, клима индиректно утиче на потрошњу горива, али мање од, на примјер, отворених прозора при вожњи 90 км/х. У том случају ће отпор ваздуха имати далеко већи утицај од климе која не „попије“ више од пола литра горива на 100 км.

Стога, нема потребе да се о томе расправља. Ако је вруће, користите климу, а у таквим условима није лоше искључити старт-стоп систем и избјећи еко режим.

Екстремне ситуације захтијевају одговарајуће мјере, чак и ако троше мало више горива.

Ако желите да вам боравак у аутомобилу током љета буде што удобнији, ови савјети могу бити од помоћи. Наравно, ако је аутомобил био у гаражи и охлађен, биће вам пријатније у вожњи.

У супротном, важно је потражити хлад, покрити шофершајбну и/или користити заштитну фолију. Осим што штити од топлоте (и погледа), то је и безбједносни додатак.

Штавише, прије поласка, паметно је отворити све прозоре и врата и провјетрити аутомобил са максималном вентилацијом, преноси АТВ.

На овај начин можете расхладити кабину за више од десет степени Целзијуса.

А када се клима-уређај коначно укључи, не оклијевајте да притиснете дугме за рециркулацију ваздуха. Вентилација ће тада користити већ охлађени ваздух из кабине и неће уносити топли ваздух из околине.

Такође, ако стојите у колони, рециркулација ваздуха значи чистији ваздух у кабини. Истраживања су показала да се рециркулацијом ваздуха док ауто стоји у колони, количина штетних честица у кабини смањује за око 20 одсто.

При томе је важно температуру подесити тако да буде 5-6°Ц нижа од спољашње, како тијело не би претрпило топлотни шок након изласка из возила.

Такође је важно искључити клима-уређај неколико минута прије заустављања и пустити вентилатор да ради. То ће исушити нагомилану влагу и смањити могућност развоја разних микроорганизама и стварања непријатних мириса.

Поред редовног пуњења гасом, чим се примјети слабије хлађење, потребно је мијењати филтер климе на сваке двије године.

Осим редовног сервисирања, важно је редовно користити клима-уређај.

Током године, бар једном недјељно, укључите клима-уређај на неколико минута. Тако продужавате вијек трајања компресора и спречавате губитак гаса.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана