Како да избјегнете преваре у ауто-сервису

Aгенције, Blic
Како да избјегнете преваре у ауто-сервису

Одлазак у сервис понекад може да буде и лутрија. Човјек никад није сигуран шта ће га снаћи на крају тј. колики ће рачун бити на крају. Свакако има доста сервиса који поштено обављају свој посао јер не желе да изгубе повјерење својих клијената.

 Међутим има и оних безобзирних сервиса који желе само да отму што више новца својим клијентима. Сада ћемо вам представити све могуће тачке на којима поједини сервиси узимају паре својим клијентима. Такође ћемо вам дати и савјете како да се заштитите у том случају.

1) Моторно уље

Овдје је број могућих превара огроман. Али те преваре се често односе на старије аутомобиле. Неки сервиси у тим ситуацијама користе уље вишег квалитета од оног које је потребно датом возилу. На овај начин радионице власнику узимају више пара јер што је уље скупље ту је и зарада већа за сервис.

* Савјет: Потражите на интернету или погледајте у упутству које уље произвођач прописује за ваш аутомобил. Уље таквих спецификација можете потражити и купити у радњи по нижој цени и донети га у сервис.

2) Сервисни интервал

Иако фабрика у упутству јасно каже када је потребно мењати уље и филтере, сервисне радионице умију да позивају возаче да чешће мијењају те дјелове од прописане гаранције. То представља атак на кућни буџет а и са друге стране угрожава животну средину јер се на тај начин беспотребно гомилају залихе коришћеног моторног уља.

* Савјет: Препорука коју издају сервиси је управо то - препорука. Произвођач најбоље зна када треба замјенити уље па у том случају возач није у обавези да испоштује препоруку сервиса.

3) Течност за прање вјетробрана

Ово је један од најефикаснијих начина за намицање пара а сервиси га често користе. На крају сервиса (био он ванредан или редован) сачекаће вас на рачуну ставка допуна течности за прање. Често се међутим дешава да у сервису ништа не долију а да наплате ову услугу.

* Савјет: Најбоље је да фломастером обиљежите тренутни ниво течности за прање стакла. На тај начин имаћете добар аргумент уколико покушају да вас преваре на овај начин.

4) Промјена пнеуматика

Многи возачи код нас чекају задњи тренутак да пређу са зимских гума на љетње. Кад то већ и раде онда се одлуче да у све то уклопе неку додатну сервисну интервенцију.

То је ипак грешка због које ћете изгубити доста новца. Наиме, замјена и балансирање гума у сервисној радионици обично је далеко скупље у односу на оно што наплаћују специјализовани вулканизери.

* Савјет: Замену пнеуматика обавите код вулканизера.

5) Наплата (не)рада

У низу превара којима се сервисери служе је и наплата превише радних сати. У радни лист се, да не би било превише очигледно, уписују и провјера и допуна уља, провјера стања филтера уља, пнеуматика итд. Такве провјере се не изводе, а муштерија на крају плаћа нерад сервисера.

* Савјет: Прије одласка у сервис испустите притисак у једној гуми. Када вам предају аутомобил тражите радни лист са списком радова и утрошеног материјала. Провјерите да ли је притисак у гуми исправан, уколико није имаћете аргумент за жалбу.

6) Ненајављени сервис

У сервису возило преузимају због редовног одржавања а онда приликом прегледа установе додатне кварове које и поправе без питања па самим тим те радове додатно и наплате

* Савјет: Кад предате аутомобил инсистирајте да Вас контактирају прије сваке поправке како бисте избјегли непланирано велике рачуне.

7) Ситнице које коштају

Списак замјењених дијелова често је умањен бројним ситницама као што су дихтунзи, навртњи и тако даље. Списак умије да буде дугачак па оставља пуно простора за превару и наплату дијелова који у ствари и нису замењени.

* Савјет: Ако сумњате да сте преварени инсистирајте у сервису да вам детаљно покажу шта су све заменили на вашем аутомобилу.

8) Азот у гумама

Приликом замене пнеуматика у сервису питаће вас да ли да уместо ваздуха пнеуматике испуне азотом. То кошта више али чува пнеуматике и штеди гориво.

* Савјет: Наш савјет је да се не одлучите за ову могућност јер она помаже само власницима нових аутомобила врхунских перформанси којима су пнеуматици у савршеном стању.

9) Кочнице нису истрошене

У жељи да зараде новац сервисери прерано мијењају плочице и пакне. Нерјетко се дешава да замјене потпуно исправан кочиони систем.

* Савјет: Не дајте да Вас преваре. Кочионе плочице и пакнови нису предвиђене за замјену у одређеном интервалу већ по потреби. Зато, ако мајстор инсистира на њиховој замјени тражите да се лично увјерите да су оне заиста истрошене.

10) Празан акумулатор

У сервис долази аутомобил који има проблема са акумулатором. Када мајстор установи да је он неисправан, замјениће га и то ће наплатити власнику.

* Савјет: Прије него што купите нови акумулатор питајте у сервису да ли могу да га допуне, јер треба искористити постојећи акумулатор максимално. Ако ни пуњење не може да му помогне, купите нови акумулатор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана