Како ће изгледати ауто-индустрија у 2014?

Б92
Како ће изгледати ауто-индустрија у 2014?

Ревизорска кућа KPMG објавила је своје редовно, годишње истраживање трендова и тенденција који ће обиљежити развој глобалне ауто-индустрије у 2014. Студија између осталог предвиђа даљи развој технологија које омогућавају погон возила на алтернативне изворе енергије, али и развој возила са класичним моторима који ће трошити мање горива.

За потребе истраживања испитано је преко 200 директора и менаџера највећих свјетских произвођача аутомобила, дијелова, ауто-дилерских кућа, финансијских институција, rent-a-car агенција и стручњака у домену превоза, који послују на тржиштима 28 земаља широм свијета.

Основни закључци своде се на то да ће аутомобилска индустрија напустити тренутно доминантне пословне моделе који подразумијевају удруживање и заједничке пројекте различитих произвођача и ослонити се на сопствене ресурсе. Поред тога, процијењује се да ће "plug-in" хибридна возила до 2019. године постати најтраженија врста аутомобила на свијету.

Развој и раст популарности тзв. "аутономних" или "самоуправљајућих" аутомобила, односно аутомобила који саобраћају без директне људске помоћи, довешће до тога да ће произвођачи аутомобила у будућности развити потпуно нови сегмент пословања и почети да пружају услуге у оквиру нових транспортних модела, као што је изнајмљивање и "дијељење" аутомобила између више корисника.

Истраживање за 2014. показује да кључ опстанка индивидуалних произвођача унутар ауто-индустрије лежи у развоју и примјени нових технологија. Такође, очекује се и раст броја аутомобила купљених преко интернета, односно ван класичне мреже дилерских кућа.

Потражња за аутомобилима на тржиштима земаља у развоју биће мотор развоја глобалне ауто-индустрије у наредном периоду, па се тако предвиђа да ће до краја 2020. године сваки трећи произведени аутомобил на свету бити продат у Кини.

Доминација "plug-in" хибрида

Истраживање је показало да ће "plug-in" хибридни аутомобили преузети примат у сегменту електричних аутомобила, као и да ће развој технологија које омогућавају погон возила на алтернативне изворе енергије бити доминантан развојни правац глобалне ауто-идустрије у блиској будућности.

Свjетска ауто-индустрија има данас два приоритетна тржишта - тржиште земаља TRIAD-е (које чине земље Сjеверноамеричког трговачког споразума - NAFTA, потом ЕУ и индустријски развијене земље Југоисточне Азије), и BRIK-а (Бразил, Русија, Индија, Кина). Истраживање је показало да ће један од трендова који ће бити присутан на оба кључна тржишта бити значајни раст потражње за хибридним возилима.

Поред њих, у будућности се предвиђа и осетни раст продаје аутомобили на горивне ћелије (тзв. FCV аутомобили).

"Купци ће и даље бити превасходно заинтересовани за оне аутомобиле који нуде мању потрошњу горива и мање загађују околину. Ово ће натерати произвођаче да се постепено преоријентишу на производњу хибридних аутомобила. Како ће њихов развој захтјевати још времена, произвођачи ће до тада паралелно радити на развоју оних технолошких иновација које смањују потрошњу горива у конвенционалним моторима.мотора са унутрашњим сагоријевањем", изјавио је Метју Мајер, директор глобалног Одељења за ауто-индустрију у кући KPMG.

И поред раста улагања у развој хибридних аутомобила, највећи дио инвестиција унутар индустрије отићиће на смањење потрошње горива у моторима на унутрашње сагоријевање. Како је показало истраживање, ово би могла бити главна препрека бржем развоју хибридних возила.

Чак 76 одсто испитаника из области ауто-индустрије каже да је смањење потрошње код класичних аутомобила кључно за опстанак њихових предузећа, средњерочно гледано.

Шта ће купци жељети?

Чак 92 одсто учесника истраживања за 2014. сматра да ће купци у наредном периоду поред аутомобила са ефикаснијом потрошњом горива најрадије куповати возила са дужим роком трајања, те оне аутомобиле који имају технолошки напреде компоненте.

Одлучујући фактор у одлуци купаца при избору аутомобила, по мишљењу 79% акетираних, биће примјена иновација које подижу безбједност возила.

Истраживање је показало да су аутомобили са алтернативним погоном изгубили доста на својој популарности код купаца јер су још увијек превелики издатак, посебно у вријеме економске кризе. Мање од половине испитаника мисли да ће хибридна технологија бити кључна при избору новог аутомобила у 2014. години

Нови модели развоја ауто-компанија

Развој ауто-индустрије ће обиљежити и постепени прелазак са пословних модела који подразумјевају удруживање и заједничке пројекте произвођача на моделе који подразумјевају ослањање на сопствене ресурсе и самосталне пројекте.

Овај тренд ће нарочито бити популаран код произвођача који долазе из држава TRIAD-е, гдjе се чак 84 одсто анкетираних из ауто-индустрије опредjелило управо за овај модел развоја.

Истраживање је показало и да ће се у наредном периоду кључ за лидерску позицију унутар ауто-индустрије налазити у успjешном развоју и примjени нових технологија, али и развоју иновативних начина коришћења аутомобила.

Развој технологије и "аутономних" возила

Све више софтверских рjешења проналази своје мjесто у аутомобилима и захваљујући овом тренду није далеко дан када ће "аутономни" аутомобил постати стварност. Међутим, само 14 одсто испитаника сматра да аутономни аутомобили тренутно представљају кључ развоја индустрије.

Ипак, сада је већ извjесно да ће технолошки напредак, прије свега развој аутономних возила у наредним годинама ставити пред произвођаче императив развоја нових модела коришћења овакве врсте возила. Произвођачи већ данас препознају ово као један од предуслова за опстанак на тржишту.

Убрзани развој урбаних средина додатно ће појачати притисак на ауто-индустрију да понуди нове начине коришћења возила (нпр. дијељење једног аутономног возила између више корисника, изнајмљивање аутономних возила умјесто продаје и сл.).

"Раст популарности аутономних аутомобила може довести до развоја нових модела по којима ћемо у будућности користити аутомобиле", истакао је Мајер.

"Могућност да, на примјер, позовете аутономни аутомобил да дође по вас када и гдје ви то желите, могло би да наведе купце да се преиспитају у одлуци да посједују сопствени аутомобил, а произвођаче да развијају нове начине коришћења аутомобила. Једна од посљедица овог тренда би могао бити и нестанак такозваног 'другог' породичног аутомобила."

Водећи произвођачи аутомобила већ активно улажу у развој оваквих модела, а скоро половина свих испитаника из ауто-индустрије сматра да ће овакве услуге и начини коришћења доносити значајан профит у наредних 5 година. Највеће интересовање за оваква рјешења влада на тржиштима земаља TRIAD-е, гдје скоро 50% испитаника очекује да ће до 2029. године сваки четврти становник градова користити неку од оваквих услуга.

Раст on-line продаје

Истраживање је показало да се све више аутомобила купује путем интернета, дакле ван уобичајних канала продаје као што су продајни и изложбени салони.

Продавци су кроз истраживање показали да су подељени по питању одрживости овог тренда. Подjељени су и произвођачи, па тек нешто више од половине испитаника (53%) вjерује да је систем продајних салона постао застарио, те да ће се у будућности све више користити on-line малопродаја.

Они сматрају и да ће у наредном периоду прије свега доћи до развоја дилерских салона који ће нудити возила неколико различитих аутомобилских брендова.

Ипак, 71 одсто испитаних произвођача сматра да ће развој on-line продаје аутомобила бити кључан за раст продаје у 2014. години. На другој страни, 60 одсто ауто-дилера сматра да ће доћи до раста on-line продаје аутомобила.

Раст продаје на тржиштима у развоју

Значајна већина испитаника види тржишта у развоју као главни мотор раста ауто-индустрије у 2014. години. Њих 85 одсто каже да ће тражња на тржиштима земаља BRIK-а бити најзначајнији тренд и пресудно утицати на ауто-индустрију чак до 2025. године.

"Земље BRIK-а постају све важније произвођачима који су већ суочени са озбиљним изазовима како да најбоље искористе све прилике које се тамо нуде, како да се прошире, са ким да сарађују и како да се носе са све јачом конкуренцијом", рекао је Мајер.

Овогодишње истраживање показује да међу испитаницима из области ауто-индустрије влада велики оптимизам када је у питању повећање извоза аутомобила из земаља BRIK-а, па њих 44 одсто сматра да ће Кина превазићи цифру од 2 милиона извезених возила у року од наредне 2 године, а 38 одсто испитаних да ће у истом периоду индијска ауто-индустрија достићи број од 1 милион извезених возила.

За произвођаче из земаља BRIK-а навећи развојни потенцијал нуде тржишта југоисточне Азије, док ће тржишта западне Европе и Сjеверне Америке још неко вријеме остати за њих несавладива препрека.

Од свих компанија које послују у земљама BRIK-а, очекује се да ће током 2014. године најбоље проћи руски Автоваз, за којег чак 66% испитаника из ауто-индустрије сматра да ће бити међу три произвођача са највећим растом продаје на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана