Како брзо уклонити снијег и лед с вјетробранског стакла?

Vrele Gume
Foto: Pixabay

Наравно, многи од нас воле сијег, па и лед, али не када возимо. Није пријатно када морамо да „ископамо“ возило из дубоког снијега или се изборимо с дебелим наслагама леда на стаклима. Ипак, искусни возачи увијек имају рјешење.

Хватање укоштац са залеђеним вјетробраном док покушавате да сркнете јутарњу дозу кофеина, није најпријатнији задатак. То изискује вријеме, често драгоцијено, а чак и када све урадите како треба, и даље морате да трпите ледени ваздух. И то све под условом да имате одговарајући алат. Без њега, можете само да „плачете“ због лоше започетог дана.

Прва ствар коју треба да знате је да нема пречице за одлеђивање вјетробрана. Ако покушате да убрзате ствари, можете завршити с напуклим стаклом, а то је посљедње што желите. Ипак, то не значи да не можете себи олакшати посао. Будите стрпљиви и сконцентрисани, јер ће вам се то на крају исплатити, када будете стартовали возило и одвезли се чистих стаклених површина. Ево како то да постигнете:

Прво правило можда ће звучати помало контраинтуитивно, јер се на први поглед чини да је топла вода најбржи пут до чистог вјетробранског стакла. Шта год да радите, никада не сипајте врелу, па чак ни топлу воду на „шофершајбну“ да бисте уклонили лед. То је најбољи начин да дође до пуцања стакла, што не само да ће вам упропастити дан, већ ће „ујести“ новчаник.

Наравно, ствари се убрзавају с топлотом, тако да прво што треба да урадите је да стартујете мотор. Укључите гријач на режим одрмзавања или максималну температуру. Струјање ваздуха наравно треба да буде усмјерено ка вјетробранском стаклу. У зависности од аутомобила, ваздух би требало да буде топлији за око пет минута, када ће започети да топи Укључите клима уређај, колико год ово звучало бесмислено. То ће помоћи у уклањању влаге из ваздуха и спречити замагљивање прозора. Дакле, мораћете само да уклоните спољни лед. Оно што такође помаже је да се искључи рециркулација ваздуха, пошто спољни ваздух има мање влаге.

 

Ако преко вјетробранског стакла (и других делова аутомобила) има пуно снијега, вријеме је да га (њежно) уклоните меком четком. Када дођете до слоја леда на „шоферци“ и прозорима, вријеме је да мало хемије олакша ствари. а за то користите спреј за одмрзавање. Можете га купити у продавници ауто опреме или бензинској станици, можете применити „уради сам“ принцип, користећи лако доступне састојке. Користите боцу с распршивачем, напуњену једну трећину водом и две трећине изопропил алкохолом.

 Сачекајте пар минута да средство почне да дјелује, а затим пластичним гребачем уклоните лед. Никада не користите метални алат, јер може оставити огреботине на стаклу или га оштетити.

 Када све одрадите, бићете награђени чистим стаклима и „добрим погледом“. Немојте започињати вожњу док сав лед и замагљења нису уклоњени. Боље сачекајте пар минута у аутомобилу док гријач не одради посао до краја.

 На крају ће уклањање остатака леда бити „лук и вода“, а још једна позитивна ствар је што сте били физички активни током јутра. Наравно, гледајте да посао започнете на вријеме да не бисте закаснили на посао или у обављању обавеза.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана