Када је изречена прва казна због пребрзе вожње

Агенције
Када је изречена прва казна због пребрзе вожње

Волтер Арнолд остаће забиљежен у историји као први возач који је кажњен због прекорачења брзине, а овај прекршај забиљежен је давне 1896. године.

Крајем 19. вијека аутомобили су били егзотична новотарија и ријетка појава на путевима, са неизвјесном будућношћу. Ипак, поједине развијене земље почеле су да уводе прописе којима се регулише саобраћај ове врсте возила.

Тако је у Британији било забрањено да се аутомобил креће брже од 3 км/ч (2 миље на сат), а закон је налагао да током вожње испред аутомобила мора да хода особа која ће махати црвеном заставицом и тако упозорити пјешаке и остале учеснике у саобраћају на наилазак моторног возила.

Поменути Волтер Арнолд са почетка текста свакако је био упознат са новим прописима, јер то је човјек који је заслужан за експанзију аутомобилизма у Великој Британији. Арнолд је био један од првих Британаца који је добио лиценцу да на Острву производи и продаје Бенз аутомобиле. Тако је настао модел назван "Арнолд Бенз", који је подсјећао на тадашње кочије – али без коња.

Управо ће "Арнолд Бенз" ући у историју као први аутомобил чији је власник кажњен због прекорачења брзине. Наиме, Волтер Арнолд је возећи овај ауто 1896. кроз Падок Грин у Кенту направио чак два саобраћајна прекршаја. Не само да испред њега није било никога ко би махао црвеном заставицом, већ је Арнолд, како су тврдили органи реда, јурио брзином од чак 13 км/ч (8 миља на сат), што је четири пута више од ограничења.

Није познато како је утврђена брзина возила (вјероватно је реч о приближној процјени), али је наведено да је возач заустављен тек након што се у потјеру за њим упустио локални полицајац на бициклу. Арнолду је изречена новчана казна у висини од 1 шилинга, а морао је да плати и судске трошкове.

Убрзо послије тога, укунут је пропис по коме је било обавезно да се испред аутомобила креће пјешак са црвеном заставицом, а ограничење брзине подигнуто је на 23 км/ч (14 миља на сат).

Промјена прописа и подизање лимита брзине дочекани су са радошћу међу малобројним поклоницима аутомобилизма у Британији, који су ове, за њих повољне вијести прославили организовањем специјалне ауто-трке. Наравно, Волтер Арнолд није пропустио прилику да учествује у трци, а за показану вјештину у вожњи добио је златну медаљу од организатора.

Ова трка, чија је рута водила од Лондона до Брајтона, опстала је до данас у виду параде олдтајмера произведених пијре 1905. који сваке године прелазе дистанцу између та два града.

Интересантно је да је аутомобил који је Арнолд возио те 1896, када је кажњен због прекорачења брзине, сачуван и потпуно рестауриран, а биће изложен на манифестацији "Конкурс Елегенције 2017" који се одржава у Хемптон Корт Паласу у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана