Јапанске ауто-компаније опозвале рекордан број возила

Срна
Јапанске ауто-компаније опозвале рекордан број возила

Токио - Јапанске аутомобилске компаније у 2014. финансијској години, завршеној 31. марта ове године, опозвале су унутар земље рекордан број возила због уочених неисправности.

Како је саопштило министарство саобраћаја Јапана, у прошлој години локални произвођачи су на додатни сервис позвали више од 9,55 милиона продатих возила, што је највише од 1969. године, када је почела да се води статистика о томе.

Безмало трећина свих случајева опозива, око 3,05 милиона, у вези је са проблематичним ваздушним јастуцима фирме "Таката". Тај проблем је прошле године погодио скоро све водеће аутомобилске концерне у свијету, пренио је Тасс.

Неисправност у компресији ваздуха јастука може довести до тога да експлодира када се активира и "устријели" човјека металним фрагментима. Према доступним подацима, због таквих инцидената само у САД је погинуло 5 људи, а повријеђено више од 100. Због тог дефекта у свијету је опозвано више од 22 милиона аутомобила.

Главни јапански аутомобилски гигант "Тојота" је два пута опозвао скоро пола милиона возила због других проблема. У априлу прошле године због проблема са носачима сједишта возача повучено је више од 920.000 аутомобила,  а у октобру је корпорација повукла више 860.000 возила марке лексус због опасности од цурења горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана