Јапан планира укидање аутомобила на гориво у наредних 15 година

Срна
Foto: AFP

ТОКИО- Јапан намјерава да укине аутомобиле који троше гориво у наредних 15 година и достигне нулту емисију угљен диоксида, као и да генерише два билиона долара раста у зеленим технологијама до 2050. године, саопштила је данас Влада.

"Стратегија зеленог раста" подразумијева оријентацију на водоник у аутомобилској индустрији, а ово је акциони план чију је реализацију обећао премијер Јошихиде Суга у октобру.

Суга је рекао да су зелене инвестиције приоритет у обнови економије од посљедица пандемије ковид 19 и да би се Јапан ускладио са ЕУ, Кином и осталим земљама које имају амбициозне планове ове врсте.

Влада ће понудити пореске подстицаје и осталу финансијску подршку компанијама у износу од 870 милијарди долара годишње кроз зелене инвестиције до 2030. године и 1,8 билиона долара до 2050. године.

Планирано је да возила која троше гориво буду замијењена до 2035. године возилима са електричним погоном, укључујући хибридне аутомобиле и оне који користе горивне ћелије.

Да би убрзала ширење употребе електричних возила, Влада намјерава да значајно смањи цијену батерија до 2030. године.

Истовремено се планира повећање потрошње водоника на три милиона тона до 2030. године и око 20 милиона тона до 2050. године са садашњих 200 тона годишње у производњи енергије и саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана