Из јагуара у ладу - руска војна ТВ зове Кларксона

Агенције
Из јагуара у ладу - руска војна ТВ зове Кларксона

Отказ који је BBC уручио водитељу емисије "Top gear " Џеремију Кларксону покушаће да искористи руска телевизијска станица "Звезда" која је у власништву министарства одбране Русије, преноси "Тајм".

Канал "Звезда" је на свом сајту поставила отворено писмо у коме зове Кларксона у Москву у априлу на преговоре о покретању нове емисије посвећене аутомобилизму у Русији.

Такође, наводи се и да је Кларксонов агент примио званичну понуду и прослиједио је познатом водитељу.

"Драги Џереми, телевизијска компанија руских оружаних снага "Звезда" изражава дубоко поштовање према вама и најљубазније вас моли за сарадњу", наводи се у писму Кларксону.

Британски медији наводе да је можда у питању само PR игра руских власти, са намjером да се дискредитује BBC и да се Кларксон представи као жртва "цензуре западњака".

Такође, "Телеграф" пише да људи ангажовани на пројекту "Top gear " не познају човjека са којим контактира руска страна.

"Обећали су одговор. Наш предлог је чисто комерцијалне природе, а о евентуалном уговору и плати бисмо разговарали у Москви. Када смо чули да је Џереми остао без уговора, одлучили смо да изађемо са понудом. Као канал са националном покривеношћу, морамо да се боримо за рејтинге. Категорички одбијам сваки политички контекст ове приче"; рекао је Тимофеј Пешков, замjеник директора PR сектора ТВ "Звезда".

Кларксон иначе има велики број фанова у Русији, иако поједине "ладине" моделе зове "бубашвабама". Телевизија "Звезда", очекивано, служи као пропагандни канал за руску војску и често има емисије у којима се промовише руска војна сила, њене технологије и достигнућа.

"Кларксон је критиковао и Русију и руске аутомобиле, међу њима и 'ладу риву'. Ако постане водитељ на Звезди, сигуран сам да ће промjенити мишљење. Могли бисмо да му помогнемо и да сjедне у неко од војних возила", рекао је Пешков.

Кларксон није коментарисао ове наводе.

Канал "Звезда" почео је да се емитује 2005. године, након што су руско министарство одбране и Централни телевизијски и радијски студио тог министарства почели да користе дозволу добијену на тендеру 2000. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана