Италијанска субвенција трајала само девет сати

GS
Foto: X.com

Италијанска влада је у понед‌јељак покренула нови програм великодушних субвенција за електричне аутомобиле о којем се дуго расправљало. Све је завршило у једном дану.

Како преноси "РАИ", након мање од девет сати стигло је толико пријава за нови Ецобонус да је потрошен буџет од 200 милиона евра, намијењених за помоћ при куповини електричних аутомобила.

Субвенција је била посебно великодушна, али подложна строгим условима: максимална субвенција од 13.750 евра је била доступна купцима аутомобила с показатељем прихода (ИСЕЕ) мањим од 30.000 евра који су дали стари аутомобил (Еуро 2) на отпад и умјесто њега купили нови ауто. Без ограничења примања и без предаје старог аутомобила, субвенције су ишле до максимално 6000 евра. Како пише "Ревија ХАК", за сада није познато колико куповина је субвенционисано, али све је подсјећало на неку лутрију у којој је један од главних критеријума била брзина.

Друга линија субвенција је још доступна, с око 400 милиона евра укупног буџета. Те субвенције су ниже, а њима влада подржава куповину лаких електричних возила, попут новог Фиата Тополина, хибриде или штедљиве аутомобиле и мотоцикле с моторима с унутрашњим сагоријевањем, попут оних на плин.

До сада је тржишни удио електричних аутомобила у земљи био значајно испод европског просјека, лане је продато око 4.4 одсто нових електричних аутомобила.

Синдикати су за слабу потражњу окривили чекање на субвенције. На прелазу године Stellantis група је на дуже вријеме паузирала производњу малог електричног аутомобила Фиат 500е у Торину због слабе продаје, преноси "АутоБлог".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана