Историја: Мерцедесов електрични “излет” из деведесетих ВИДЕО

ГС
Историја: Мерцедесов електрични “излет” из деведесетих ВИДЕО

Њемачки произвођач је још 1990. на сајму у Хановеру представио потпуно електричну верзију модела 190 Е.

У вријеме када мање-више сви велики свјетски произвођачи аутомобила почињу масовно да израђују електричне моделе, неки од њих са поносом истичу како су прве кораке на пољу електрификације начинили још у 20. вијеку.

Један од њих је Мерцедес, који је прије 30 година експериментисао са електричним погоном на лимузини 190 Е.

Аутомобил је представљен посјетиоцима сајма у Хановеру у мају 1990. године, а као основа је послужила регуларна варијанта овог модела.

Мерцедес је тада експериментисао са високоенергетским натријум/никл-хлорид батеријама, које су имале много већу густину електричне енергије од класичних аутомобилских акумулатора.

Већ наредне године, на женевском ауто-салону компанија је изложила унапређену верзију Мерцедеса 190Е “Електро”, наговестивши посвјећеност овом пројекту.

Како је тада истицано, 190Е “Електро” је имао исти кабински простор као модел са СУС мотором, а и безбедносне карактеристике возила остале су непромјењене.

Аутомобил приказан у Женеви добијао је погон од два електромотора укупне комбиноване снаге 44 КС - сваки је покретао по један од задњих точкова.

Мерцедес 190Е “Електро” могао је да са пуним батеријама пређе до 110 км, а батерије су се допуњавале и у вожњи помоћу система регенеративног кочења.

Погонске батерије су биле веома тешке, па су инжењери на све начине покушали да уштеде на маси осталих компоненти.

Као резултат ових напора, 190Е “Електро” је био свега 200 кг тежи од регуларне верзије.

Мерцедес је у периоду 1992-1996. на њемачком острву Риген у Балтичком мору спровео у сарадњи са локалним властима низ тестова како би испитао аутономију аутомобила у различитим условима вожње.

У ту сврху ручно је израђено је 10 ових возила, која су била опремљена различитим електромоторима и батеријама различитих конфигурација. Експериментисали су и са мануелним мењачем у комбинацији са електромотором.

На острву је инсталирана и специјална станица за допуну батерија са соларним колекторима.

У овом опсежном тестирању аутомобиле су возили различити корисници, укључујући и таксисте.

Мерцедес наводи да су се возила одлично показала и готово да није било проблема у експлоатацији. Један од аутомобила је чак годишње прелазио и 100.000 км.

Ипак, њемачки произвођач након окончаних тестова није даље развијао ову технологију, па се на серијске електричне Мерцедесе чекало још пуних 20 година.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана