Исто, али другачије: Гуме за електричне аутомобиле

Б92
Foto: Continental

Нови подаци указују на значајан технолошки напредак гума за електричне аутомобиле.

Процjењује се да се у цијелом свијету вози око 10 милиона електричних аутомобила, а у Европи на 1.000 становника, у просјеку њих 6 посједује једно такво возило.

Да се Стари континент високо котира на љествици електричне мобилности у прилог говори и информација да је први пут 2020. године у Европи регистровано више електричних аутомобила него у Кини.

Као главни разлог куповине електричних аутомобила, 55 одсто купаца наводи заштиту животне средине.

Из свега овога јасно је да електрична мобилност такође помјера фокус у развоју ауто-индустрије, а самим тим и пнеуматика.

Произвођачи, добављачи и цијела аутомобилска индустрија раде на подизању нивоа одрживости у будућности, а електрични аутомобили сматрају се кључем зеленије и здравије сутрашњице.

Тако је и немачки гигант у производњи гума, Continental, у кратком року промијенио фокус развоја пнеуматика у смјеру електричних возила. Резултат је била гума Conti.eContact намијењена електричним и хибридним возилима, која је први пут представљена чак 2011. године на сајму у Франкфурту.

Данас ова компанија, спојем вишедеценијског развојног искуства, резултата са терена широм свијета и захваљујући сарадњи са другим компанијама, осигурава да цијели портфолио пнеуматика одговара и специфичним потребама возила без СУС мотора.

У циљу бољег сагледавања иновација направљен је стручан документ о електричној мобилности у свијету гума који пружа брз и јасан увид у тему технолошког развоја пнеуматика за електрична возила.

Странице садрже релевантне податке и метрике, стимулативне идеје за даље истраживање ове теме, а подијељене су тако да покрију електричну мобилност, пнеуматике за електрична возила, технолошки развој пнеуматика...

„Гуме за електрична возила и гуме за конвенционална возила су суштински исте. Ипак електрификација значајно мијења неке услове“, каже Аника Лоренц, директорка сектора за путничка возила у Continentalu у Немачкој.

Иако је тренутни број електричних возила у свијету 10 милиона, још неко вријеме ће већина возила на улицама бити са унутрашњим сагоријевањем. Електрична возила чине 4% на њемачком тржишту што је и даље јако мало у поређењу са 96% аутомобила на бензин или дизел.

„Фокус путничких аутомобила ће се тек преусмјерити ка електричним у будућности“, додаје Лоренц.

Кад су у питању гуме, иста правила важе за високо ефикасна електрична возила као и за возила са унутрашњим сагоријевањем мале емисије - фокус је на мањем утрошку енергије без обзира на тип возила.

У случају електричних аутомобила већа носивост, оптимизација отпора котрљања и смањени ниво буке су најзначајнији критеријуми у развоју гума.

Захтјеви за комерцијална возила су још ригорознији због ЕУ директиве за чиста возила и смањење емисије CO2.

Помjерање фокуса

Електрична мобилност мијења фокус развоја пнеуматика. Највећи изазов представља налажење оптималног склада између различитих захтјева, односно потребе успостављања највиших стандарда безбједности управљања и комфора у исто време.

Електрична возила су тежа што значи да гуме морају бити у стању да издрже веће тежине. Како би задовољили све претходне захтјеве, и структура и састав подлијежу даљем развоју.

Три основне фокалне тачке су: отпор котрљања, бука и животни вијек гуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана