Инжењери Фолксвагенa варали јер нису смјели рећи не

Агенције
Инжењери Фолксвагенa варали јер нису смјели рећи не

ВОЛФЗБУРГ - Група инжењера "Фолксвагена" који раде на развоју признала је у склопу интерне истраге да су манипулацијом покушали да постигну ниске емисије издувних гасова и мању потрошњу јер се нису усудили да говоре против планова бившег извршног директора компаније Мартина Винтеркорна.

"Фолксваген" је недавно признао да је спорни софтвер помоћу којег су лажиране вриједности емисије гасова био уграђен у око 11 милиона њихових возила широм свијета. Винтеркорн је одмах поднио оставку, иако је устврдио да није знао за превару, а "Фолксваген" је отворио интерну истрагу. Истрага против највећег европског и другог у свијету произвођача аутомобила је покренута и у многим земљама.

Њемачки "Билд" је објавио да је Винтеркорн 2012. на чувеном женевском ауто-салону објавио да ће "Фолксваген" до 2015. срезати емисију угљен-диоксида у својим возилима за трећину. Инжењерима је, међутим, већ тада било јасно да ће тај циљ бити тешко достижан, али нико није смио да то пренесе Винтеркорну.

- Инжењери су нижу потрошњу горива, а тиме и емисију штетних гасова, покушали да остваре и пумпањем гума тестних возила на виши притисак и додавањем малог удјела дизел горива у моторно уље. Таква пракса трајала је све до љета ове године. Послије избијања скандала у септембру, један од инжењера наводно је у октобру све испричао својим надређенима - пише "Билд".

Портпарол "Фолксвагена" и Винтеркорнови адвокати одбили су да коментаришу те наводе. О ширењу скандала у понедељак је расправљао и Надзорни одбор компаније. Министарство саобраћаја Њемачке саопштило је да ће "Фолксваген" по свој прилици морати да учини више од пуке замјене софтвера.

- Федерална агенција за саобраћај очекује да ће, поред замјене софтвера, на око 540.000 аутомобила бити потребне и измјене на хардверу, о чему ће "Фолксваген" обавијестити власнике аутомобила - саопштено је из министарства.

Посљедње откриће додатно је продубило највећу кризу у историји "Фолксвагена" којег би скандал могао коштати и до 35 милијарди евра. Наведена бројка односи се на судске трошкове, казне регулатора тржишта и трошкове повлачења возила у сервисе. Истрага је до сада била фокусирана на дизел моторе, али је недавно откривено да је могуће да су лажирана и тестирања у вези са загађењем које производе бензински мотори.

Снижен рејтинг "Фолксвагена"

Међународна агенција за кредитни рејтинг "Фич" снизила је дугорочни рејтинг "Фолксвагена" са "А" на "БББ+" с негативном прогнозом. Агенција је саопштила да је и краткорочни рејтинг њемачког аутомобилског концерна снижен са "Ф1" на "Ф2".

Снижење рејтинга "Фолксвагена" одражава очекиване финансијске губитке због скандала са фалсификованим подацима о емисији штетних гасова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана