Империја узвраћа ударац – Форд је представио нови модел F-150 Raptor

Ауто Република
Империја узвраћа ударац – Форд је представио нови модел F-150 Raptor

Док остатак свijета још увек види пикап камионете као "праисторијска" радничка возила чија је једина сврха да обављају послове на фармама или градилиштима, Американци су одавно пронашли начин како да их направе довољно цивилизованим до те мjере да у свакој гаражи "преко баре" буде паркиран по један примерак.

Тренд је заправо започео још током касних седамдесетих година прошлог вијека када су пикапи по први пут добили идентичну опрему са путничких аутомобила, па су амерички купци брзо схватили да могу користити таква возила за превоз до канцеларије радним данима и онда за ситне послове око куће или пак забаву преко викенда.

Током деведесетих година тренд се проширио и на уличне тркаче високих перформанси, али се нико није усудио направити и екстремног теренца који ће моћи да се такмичи на највећим свјетским "офф-роад" стазама. А онда, 2008. године Форд је дебитовао с издањем Раптор бестселера Ф-150 и још једном промијенио начин на који "Јенкији" виде пикапе.

У наведеном периоду заиста није постојао нити један тако екстремни тркач, а колико је Раптор добар можда најбоље потврђује податак да је један од серијских примерака завршио као другопласирани на веома захтјевној трци Баја 1000 , која важи за друго највеће теренско такмичење одмах послије Дакар релија.

Форд ће рећи да је у посљедњих дванаест година продао више Раптора него што је Шевролет испоручио јединица спортског модела Corvette. Иако можда на први поглед ова два возила немају ништа заједничко, њихова цijена је готово идентична, па тако привлаче купце са једнако дубоким џепом.

Раптор такође сада има конкуренцију и виду модела Рам 1500 ТРЏ из Fiat-Chrystler корпорације, чије 702 коњске снаге дjелују импресивно поред Фордових "само" 450 "грла". Други највећи амерички произвођач сада стиже са новим Раптором и жели да опет буде у центру пажње.

На први поглед, новитет и даље не дjелује као да може парирати TRX-у, али нас Форд увjерава да не лежи све у сировим бројкама као што су снага мотора и убрзање из мировања до 100 km/h на правцу. За почетак, из компаније кажу да је маса највећи непријатељ високих перформанси, па решење није да се додаје на снази већ да се снизи тежина камионета. А Раптор дефинитивно одушевљава у тој категорији пошто је тежак "само" 2.475 килограма.

Кажемо "само" зато што је наведена бројка чак 400 "кила" нижа у поређењу са Рамом захваљујући алуминијумској конструкцији шасије и шкољке. Можда таква цифра и даље дhелује безначајно, али за возила који проводе доста времена "у ваздуху" сваки грам је вриједан пажње.

Раптор није само значајно лакши од TRX-а већ доминира и по питању клиренса. Примjера ради, Раптор се може похвалити са 37-инчним пнематицима док они на TRX-у "само" 35-инчни. Форд је бољи и по питању целокупног клиренса (38,1 према 35,5 центиметара) и развио је огибљење да буде у стању да поднесе напоре под већим угловима. У преводу на неки једноставнији језик, ако се нађете на тешком терену из којег треба да се извучете споријом и планском вожњом – Раптор је и даље краљ свог сегмета.

Категорија о којој се могло очекивати највише детаља је она гдје Форд још увијек није желио да објави информације. Ријеч је о наравно мотору. Раптор је у прошлости пружао 3,5-литарски са 450 коњских снага, што је значајно мање од 6,2-литарског бензинца са 702 "грла" у TRX-у.

Форд је најавио да ће и новитет наставити да буде доступан само са V6 мотором, барем у почетку, али његова снага је још увек непозната. Сасвим је сигурно да ће бројка бити већа него у прошлости и можемо се оптимистички надати да ће прићи цифри од приближност 500 "коња".

Форд је такође рекао да наредне године стиже и Раптор R са V8 мотором, а сасвим смо сигурни да је ријеч о 5,2-литарском из модела Мустанг Shelby GT500 са 760 коњских снага. У свим случајевима снага се преноси на сва четири точка преко десетостепеног аутоматског мjењача.

Ту је и још један веома занимљив детаљ, а то је подешавање начина вожње. Неки режими од њих, као што су Нормал и Спорт, смо већ видјели, док Баја служи за јуришање великим брзинама кроз пустињске дијелове америчких савезних држава Аризоне или Неваде.

Али оно шта је потпуно ново је такозвани режим "Quiet" или у буквалном преводу "Тишина". Он омогућава да Раптор постане још цивилизованији и не пробуди ваше комшије уколико сте дошли кући у касним вечерњим или раним јутарњим сатима.

Дизајнерске измjене су онакве каквим смо их очекивали. Иако Раптор можда личи на стандардни Ф-150, два возила заправо дијеле само кров и фарове. Сваки други стилски дио је развијен посебно за теренца и лако ћемо га препознати по агресивним детаљима попут маске хладњака и хаубе. Сам ентеријер и опрема се нису значајно измијенили.

Било како било, производња ће стартовати на љето, а у изложбено-продајне салоне нови Раптор стиже у октобру.

До тада ћемо сазнати више детаља по питању снаге, док експерти наговјештавају да ће и досадашња почетна цијена од 56 хиљада америчких долара сигурно бити нешто виша.

Сада нам остаје једино да чекамо успоредни тест са TRX-ом гдjе ћемо добити одговор на питање, "да ли је више снаге битније од ниже масе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана