Играчке новог MINI-ја

Агенције
Играчке новог MINI-ја

MINI је представио нове системе асистенције возачу који ће бити доступни у слиједећој генерацији аутомобила овог произвођача. Међу новитетима је и head-up дисплеј.

Изгледа да ће се нови MINI хечбек од актуелног модела више разликовати по садржајима и дизајну ентеријера, него по измjенама на спољашњости аутомобила.

Претходне, незваничне фотографије тест прототипа откриле су нам да су у MINI-ју одустали од једног од главних обиљежја својих модела - великог, централног брзинојмера у ретро дизајну. На његовом мјесту налази се мултимедијални или аудио уређај (у зависности од нивоа опреме) који је такође кружног облика и сличне величине, а обртомер и брзиномер налазе се испред возача.

Овог пута, MINI је уочи премијере нове генерације хечбек модела објавио прве фотографије екрана мултимедијалног система и садржаја који ће бити доступни возачу.

Нови MINI имаће систем упозорења на могући чеони судар, на наилазак на пјешака испред возила, укључујући и функцију аутоматског превентивног кочења у ризичним ситуацијама, прије свега у градској вожњи.

Власницима новог MINI-ја биће доступна и асистенција приликом паркирања.

Систем користи задњу камеру која је инсталирана на вратима пртљажника и осим самог процеса паркирања, помаже возачу да лоцира одговарајуће слободно паркинг мјесто.

Још један систем који користи камеру, у овом случају постављену на врху вјетробрана, биће од помоћи приликом одржавања одстојања од других возила.

Систем има задатак да држи безбједно одстојање у односу на аутомобил који се креће испред. Истовремено, камера детектује и знаке о ограничењу брзине, па се на дисплеју приказује и максимална дозвољена брзина на дијелу пута којим се возило креће. Систем препознаје и друге саобраћајне знакове, попут забране претицања, и такође скреће пажњу возачу на њих.

Најзад, ту је и технологија за аутоматско подешавање снопа фарова која побољшава видљивост у ноћној вожњи. Када из супротног смјера наиђе возило, предња камера га детектује и систем пригушује интезитет свјетла како не би заслијепио возача.

 

Да возач током вожње не би морао превише да скреће скреће поглед са пута, нови MINI опремљен је head-up дисплејом који се налази изнад волана, у центру виидног поља. На њему се приказују најважније информације које су битне за возача.

Хеад-up систем међутим није исти као на BMW моделима, код којих се подаци пројектују на вjетробранско стакло. У MINI-ју је инсталирана посебна стаклена површина која се налази на командној табли између вjетробрана и волана, слично као код неких модела Peugeota и Citroena.

Више информација и техничких детаља о новој генерацији MINI хечбека знаћемо 18. новембра након премијере која ће се одржати у Великој Британији.

Погледајте прве незваничне фотографије новог MINI хечбека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана