И Top Gear провозао FIAT 500L VIDEO

Aгенције
И Top Gear провозао FIAT 500L VIDEO

Торино - FIAT 500L пао је у шаке немилосрдних новинара Top Gear-а. Ово је вјероватно и најважнији тест који ће крагујевачки модел морати да прође. Прочитајте њихове утиске из вожње са међународне презентације у Торину.

FIAT 500L треба да представља одраслог рођака модела 500 – аутомобил у којем ће младе, модерне маме превозити своју дјечурлију. Замишљено је да 500L у себи помири стил иконичног FIAT-а 500 и функционалност пространијег аутомобила.

Чекајте мало. Зар FIAT то већ није урадио са моделом који је назвао "Панда"?

И ми смо то прво помислили, када смо угледали 500L. А, онда смо га погледали пажљивије. Изблиза. У реалном окружењу.

Испоставило се да је FIAT 500L много већи од Панде. Дугачак је 4.147 мм, широк 1.784 мм и висок 1.665 мм, у поређењу са Пандом и њених 3.650 мм дужине, 1.640 мм ширине и 1.550 мм висине. Видите? Доста је већи.

Пустите ви бројке, колико је заиста велики?

Када је говоримо о простору за главе путника, FIAT нам је на презентацији приказао снимак професионалних кошаркаша како се возе у њему. Једноставно, FIAT 500L је толико простран да на његовом задњем сједишту може да се смјести двометраш са цилиндром на глави.

Кров чини атмосферу у аутомобилу знатно пријатнијом. Постоји милијарду остава за ситнице које су разбацене на све стране, а и пртљажник је пристојних димензија.

Висина аутомобила сигурно чини управљање "интересантним"?

Мислили смо да ћете поставити то питање. Да, веома је висок ауто, а ствари које су толико високе не воле да брзо пролазе кроз кривине. Ни FIAT 500L, на жалост, није изузетак.

Модел је постављен на измењену плаформу FIAT-а Пунто (не FIAT-а 500) која је мало проширена и продужена. У FIAT-у су уложили доста труда да елиминишу нагињање каросерије до којег долази приликом вожње кроз кривине, али то је био веома тежак задатак.
Сада, не кажемо да су возне карактеристике FIAT-а 500L лоше, али није ни брз кроз кривине. Приликом наглих промјена правца, ауто има тенденцију да се веома нагиње.

О, Боже.

Да не буде да се само жалимо. Управљање, иако је помало непрецизно одлично је подешено за градску вожњу и крстарење аутопутем. Не можемо да кажемо да је систем управљања веома директан, па "микро" појрања управљача, која многи возачи несвјесно чине током вожње на правцу, не захтјевају корекције путање.

Овај податак требало би да вам довољно каже о систему управљања. FIAT 500L свакако није дизајниран за поставаљање најбржих времена на Нирбургрингу.

Зато, FIAT 500L нуди неке 333 опције за персонализацију ентеријера и екстеријера. Аудио систем је конструисан уз помоћ Dr. Dre-а, чувеног хип-хопера са све "беатсаудио" опцијама.

Унутрашњост, иако више личи на Пандину него на модел 500, веома је пријатно мjесто за боравак. Шлаг на торти је централни екран дијагонале 5 инча који је осjетљив на додир.

Па, изгледа да је FIAT опремио овај аутомобил свиме осим апаратом за кафу?

Хм, има и то. Озбиљно. Апарат за еспресо. Прави италијански ауто.

Lavazza је конструисала преносни апарат за кафу који пасује у држач за чаше између предњих сjедишта. Ово је једноставно фантастично.

Зашто га онда зовемо 500?

Зато што FIAT има дугу традицију назива за градске аутомобиле која се протеже чак до FIAT-а 600 Мултипла из 1955. године.

FIAT 500L је необичан и не превише скуп мали МПВ, који по нашем скромном мишљењу, успjева да пренесе дио шарма FIAT-а 500 на веће паковање. Када свему додате живахни TwinAir мотор, добијате веома занимљиву понуду.

Што се тиче ове, новије Multiple, боље да је сада не спомињемо.

Сигурно постоји неко "али"

Да, то је Forf B-Max. Фордов модел ускоро стиже на тржиште и ми мислимо да ће бити боља понуда од FIAT-а.

Ипак, када се FIAT 500L појави на британском тржишту у марту 2013. године са цијеном од око 15.000 евра, сасвим сигурно ће бити модел који треба узети у разматрање приликом куповине новог аутомобила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана