И Тесла Моторс ће помоћи изградњу Теслиног музеја

CNN
И Тесла Моторс ће помоћи изградњу Теслиног музеја

Никола Тесла је можда умро усамљен и сиромашан, али је и послије смрти успио да стекне пријатеље и то веома моћне који желе да очувају његово наслијеђе.

Стрип цртач Метју Инман, човјек који стоји иза сајта Оatmeal и који је поренуо акцију прикупљања средстава за изградњу Теслиног музеја, "приморао је" власника Тесла Моторса да и сам помогне његово подизање.

Наиме, Инман је покренуо акцију прикупљања средстава на сајту Indiegogo 2012. како би била откупљена стара Теслина лабораторија Ворденклиф торањ, а донације су достигле 1,3 милиона долара. Међутим, то је било довољно новца да се грађевина спасе, али не и да се обнови и претвори у музеј.

Инман је зато затражио помоћ од Елона Маска, извршног директора Спаце Џ и Тесла Моторс.

Он је објавио стрип на Oatmealу под називом "Како је посједовати Тесла Модел С", у ком хвали овај аутомобил, а онда се обраћа Маску:

"Ако читаш ово: Нама не дугујеш ништа и до сад си само чинио добре ствари у име Николе Тесле. Али ово је чињеница: Тесла Моторс, компанија која сада вриједи на милијарде, користи име Николе Тесле и његову технологију и све што желимо заузврат је мало помоћи".

Инман је написао да аутомобили Тесла имају AC моторе и носе Теслино име, упркос чињеници да нико из породице Николе Тесле није дио те компаније.

Иначе, Никола Тесла је изумио мотор наизмјеничне струје који је продат Westingouse Electric корпорацији 1888.

"Али идеја о томе да произвођач аутомобила користи туђе презиме, је у најмању руку чудна", написао је Инман.

"То би било као када бисмо за 50 година назвали компанију 'Летећи мотори Стив Џобс', а да немамо никакве везе са Аpple или самим Џобсом".

Инман је додао да је током прве фазе прикупљања средстава Маск донирао 2.500 долара, али оно што је потребно да се отвори Теслин музеј је још осам милиона долара.

Инман је затим "твитовао": "" @elonmusk написао сам нешто о мом Моделу С, а затим те замолио за малу услугу".

На одушевљење многих "твитераша", Муск је одговорио: "" @Oatmeal Са задовољством ћу помоћи".

Наравно, не зна се да ли ће Маск дати свих осам милиона долара или много мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана