И неравнине на путу могу да буду корисне

B92
И неравнине на путу могу да буду корисне

Рупе и неравнине на коловозу наносе штету аутомобилу и утичу на скраћење радног вијека бројних склопова и дијелова. Да ли сте знали да аутомобил од њих може да има и неку корист?

Сваки пут када се ваш ауто заљуља или одскочи због неравнине или рупе на коловозу, долази до губитка енергије. Ако је већ тако, да ли би та енергија могла да се сачува и искористи, рецимо, за смањење потрошње горива?

Компаније ZF Friedriachshanfen AG и Levant Powr Corp. пронашле су начин како да то учине. Њихови инжењери осмисли су GenShock - систем активног ослањања са функцијом регенерације енергије. Ако произвођачи аутомобила покажу интересовање за овај производ, он би могао да се нађе у серијским моделима у наредних неколико година, кажу његови творци.

Систем се заснива на једноставном принципу - кинетичка енергија, која настаје кретањем дjелова у систему ослањања приликом наиласка аутомобила на неравнине на путу, претвара се у електричну енергију и шаље у електрични систем аутомобила. Тиме се смањује потреба за генерисањем дијела електричне енергије коју ствара мотор својим радом, а самим тим и потрошња горива.

Што је на пут више неравнина, већа је и регенерисана енергија, а осим енергије настале у вожњи по неравном путу, прикљупља се и енергија која се у систему ослањања генерише због кочења или при убрзавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана