Хрватски електрични супераутомобил иде у производњу VIDEO

Агенције
Хрватски електрични супераутомобил иде у производњу VIDEO

Компанија Римац, која је још 2011. представила претпродукцијски електрични спортски аутомобил Cocept One, на предстојећи женевски ауто-салон стиже са верзијом спремном за производњу.

Произвођач је објавио и фотографије серијског модела, чији дизајн се не разликује много од концептне верзије, а у плану је производња свега осам примерака. Цијена за сада није објелодањена, али је први човек компаније, Мате Римац, раније изјављивао да ће аутомобил у Европи коштати око 800.000 евра, без урачунатог пореза.

Промјене на спољашњости аутомобила у односу на првобитну верзију углавном су козметичке природе и обухватају дизајн предњих и задњих свјетлосних група, већи дифузор на задњем бранику, класичне ретровизоре са огледалима - умјесто камера.

У кабини видимо нову централну конзолу, на чијем горњем дијелу доминира вертикално оријентисани екран мултимедијалног система.

Погонски систем суштински је остао непромијењен и састоји се од четири електромотора, од којих сваки покреће по један од точкова. Укупна комбинована снага достиже 1.088 ks (800 kW), а максимални обртни момент износи 1.600 Nmм. Захваљујући конфигурацији са 4 електромотора, Cocept One има погон на сва 4 точка.

Римац може да се похвали и R-AWTA (All Wheel Torque Vectoring) системом који се стара да се оптимални обртни момент електронски дистрибуира на сваки од точкова у зависности од тренутних потреба у току вожње.

R-AWTV уједно функционише и као систем контроле пријањања точкова, стабилности аутомобила и као електрични АБС.

Систем садржи и опцију регенартивног кочења сва 4 точка, чиме се враћа дио утрошене електричне енергије и уједно штеде карбон-керамичке кочнице.

Електромотори се напајају из батерије капацитета 82 kWh, а аутомобил укупне масе 1.850 кг у стању је да од 0 до 100 km/h убрза за 2,6 с, док до 200 на сат стиже за свега 6,2 с, а до 300 km/h за 14,2 с - пре него што се брзиномер заустави на максималних 355 km/h.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана