Хондин авион стиже на тржиште

Танјуг
Хондин авион стиже на тржиште

Токио - Јапански аутомобилски концерн "Хонда" обавио је први пробни лет свог првог авиона "хонда џет", саопштили су представници компаније.

 

Пробни лет је трајао 84 минута и обављен је у америчкој држави Сјеверна Каролина гдје се налази база одјељења компаније "Хонда еркрафт".

- У најскорије вријеме можемо да пустимо на тржиште најсавршенији лаки авион у свијету - рекао је послије пробног лета предсједник компаније Митимаса Фудзино, који је од 2006. године припремао свој деби у области производње авиона.

"Хонда џет" је први јапански авион који је у потпуности развила приватна компанија и без подршке државе. Минијатурни авион бизнис класе може да прими само осам путника, али може да лети брзином већом од 770 километара на час и на надморској висини изнад 13 километара.

У "Хонди" сматрају да ће авион највећу популарност имати у САД због чега је и одлучено да одјељење за производњу авиона компаније буде смјештено на територији те земље. Према очекивању, продаја "хонда џета" могла би да почне већ наредне године. Цијена авиона биће око 4,5 милиона долара. У овом моменту Хонда је примила већ више од 100 преднаруџбина за летјелицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана