Хонда укида хибридни модел Insight?

Aгенције
Хонда укида хибридни модел Insight?

Након најаве да због слабе продаје повлачи Insight са европског тржишта, Хонда је саопштила да ће окончати производњу овог аутомобила. У јапанској компанији, међутим, нису прецизирали да ли планирају нову генерацију или крај производње актуелног модела означава његово потпуно гашење.

Док Toyota Prius са 3,2 милиона испоручених примjерака потврђује своју доминацију као најпродаванији хибридни модел на свијету, Insight тихо нестаје са сцене.

Хонда је закључно са 2013. годином успјела да широм свијета пласира само 280.000 јединица, од чега је 157.000 аутомобила продато на домаћем, јапанском тржишту.

У Сједињеним Државама, које представљају најзначајније тржиште када је ријеч о продаји хибридних возила, Insight је у 2013. забиљежио годишњи пад испорука од 18%, чиме је постао други најслабије продаван Хондин аутомобил одмах иза, такође хибридног, модела CR-З.

Током 2013. у Америци је пласирано свега 4.800 Хонди Insight. Као посљедица лоше продаје, у САД су створене осмомјесечне залихе овог аутомобила.

Интересантно је да се прва генерација Хонде Insight појавила у Сједињеним Државама 1999. године, седам мјесеци прије лансирања првог Priusа на тржиште те земље, али је Тоyотин успјешни хибрид касније надокнадио тај заостатак знатно већом продајом. Актуелна друга генерација Insightа представљена је 2009.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана