"Хонда", "Нисан" и "Мицубиши" формирају велики савез

GS
Foto: X.com

Реномирани произвођачи возила "Хонда", "Нисан" и "Мицубиши" потписали споразум о удруживању, не би ли осигурали свој опстанак и развој на сложеном тржишту аутомобила, на којем све више доминирају електрична возила и то кинеског и америчког поријекла, јављају јапански медији.

Јапански медији пишу да су истакнути домаћи произвођачи аутомобила "Хонда", "Нисан "и "Мицубиши" потписали споразум о удруживању, како би у сврху одржања конкурентности на свјетском тржишту, дијељењем знања и технологија, остварили уштеде.

Нови савез, на основу резултата из прошле године, има потенцијал да годишње произведе око 8,35 милиона возила.

Повезивањем три компаније намјеравају најприје да остваре рационализацију у области развоја софтвера за управљање возилима и у електрификацији класичних модела са моторима на унутрашње сагоријевање, али и да једна другој помогну да допуне своју понуду у типовима возила која су им до сада недостајала.

"Хонда" и "Нисан", други и трећи највећи произвођач возила у Јапану, су већ у марту најавили да намјеравају да се заједничким снагама суоче са све већим изазовима на тржишту аутомобила.

"Хонда", произвођач више од четири милиона возила, 2023. продала је само 19.000 електричних аутомобила.

Сада је јасно да ће им се у томе придржити и "Мицубиши", компанија у којој "Нисан" има крупни власнички удио од 34 одсто и некада чувена компанија коју је серија скандала у прошлости омела у развоју и која због тога сада производи само око 810.000 возила годишње (у поређењу са, рецимо, 4,1 милиона колико их производи "Хонда").

Основни разлог за удруживање ових компанија су снажни потреси у атомобилској индустрији, који се прије свега очитују у преласку са мотора на унутрашње сагоријевање и фосилна горива на електрична возила.

Та погонска револуција затекла је јапанске произвођаче аутомобила - касно су се укључили у трку за развој чисто електричних возила јер су уживали повлашћени положај на свјетском тржишту захваљујући деценијама улагања у ефикасне, поуздане моторе на унутрашње сагоријевање који мало троше и у хибриде.

Неки од јапанских менаџера чак су вјеровали да би у будућности мотори са горивном ћелијом и водоник као гориво могли да однесу превагу над електричним возилима.

То кашњење у преласку на чисто електрични погон сада скупо кошта јапанске произвођаче јер брзо губе упориште на примамљивом тржишту сусједне многољудне Кине, а све више и уопште удио на свјетском тржишту, што их присиљава на рационализацију, од којих је највећа она која се може остварити повезивањем са другим компанијама.

Иронично је да су управо неке од ових јапанских компанија имале потенцијал да постану свјетски лидери у производњи електричних возила, преноси РТС

"Нисан" је прва компанија у Земљи излазећег сунца која је пустила у масовну производњу и продају један аутомобил на чисто електрични погон - био је то породични модел за градске услове "леаф".

Да је имао више новца, визије и храбрости, управо је "Мицубиши" могао да буде лидер јапанског и свјетског тржишта електричних аутомобила.

Наиме, њему је још у првим годинама овог вијека јапански универзитет "Кеијо" понудио трансфер технологије за производњу електричног возила, али је компанија, оцијенивши да би транзиција на производњу електричних аутомобила захтијевала превелика улагања и била ометена проблемима као што је непостојање мреже пуњача, одбила да у цјелости откупи "елику", револуционарни експериментални аутомобил који је крајем деведесетих конструисао тај универзитет.

Ријеч је о возилу које имало осам електричних мотора постављених уз сваки од точкова и убрзавало до 100 километара на сат брже од "поршеа 911 турбо".

Сада, међутим, јапански произвођачи аутомобила гледају у леђа кинеским и америчким.

Примјера ради, прошле године "Нисан", који у Јапану предњачи у конструкцији електричних возила, је продао само 144.000 аутомобила на електрични погон у свијету, док је "Хонда" је успјела да нађе купце за свега 19.000 својих електричних возила.

С друге стране, амерички "Тесла" је продао 1,8 милиона, а највећи кинески произвођач аутомобиле "BYD" 1,54 милиона електричних возила.

Повезивање "Нисана", "Хонде" и "Мицубишија" значи да ће на богатом јапанском тржишту аутомобила, које је у прошлости карактерисала фасцинантна разноликост и на којем је самостално егзистирало доста свјетски познатих компанија, постојати само два међусобно независна блока: један окупљен око "Тојоте", у чијем саставу су и фабрике као што су "Мазда", "Сузуки", "Даихацу" или "Субару", и новоформирана група на челу са "Хондом" и "Нисаном".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана