Холанђани добили први ауто-пут који свијетли у мраку

Aгенције
Холанђани добили први ауто-пут који свијетли у мраку

Технологија свјетлеће хоризонталне сигнализације, коју су 2012. представили холандски студио Росегајарде и компанија Хеијиманс, први пут је нашла практичну примјену на једној деоници ауто-пута у тој земљи.

У питању је фото-свјетлећи прах који треба да замјени садашње ознаке на коловозу, а који се током дана пуни сунчевов свјетлошћу, што му омогућава да свијетли до 10 сати током ноћи.

Осим обиљежавања стандардне хоризонталне сигнализације, попут пуне и испрекидане линије, замишљено је да се посебне боје користе за маркере, попут снежних пахуља, по читавој површини пута. Када температура падне до одређене тачке те слике ће постати видљиве и указиваће нпр. да је пут клизав.

Погледајте демонстрацију ове технологије која је део ширег пројекта "Паметних ауто-путева":

За сада је од замишљеног пројекта реализована пробна дионица у дужини од 500 м, на ауто-путу Н239 у близини холандског града Ос.

На том дијелу пута постављене су свјетлеће линије зелене боје које обиљежевају ивицу коловоза.

Уколико се овакав начин обиљежавања у пракси покаже ефикасним,, пројекат би могао да буде примјењен и на другим дијеловима овог ауто-пута.

У студију Росегарде сматрају да би свјетлећи ауто-путеви знатно побољшали безбједност саобраћаја, нарочито у случају услова лоше видљивости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана