Хјундаи представио мобилне телефоне који се користе уместо кључева

Aгенције
Хјундаи представио мобилне телефоне који се користе уместо кључева

Хјундаи је ових дана представио нови технолошки концепт који предвиђа коришћење паметних телефона умјесто кључева. Овакав систем напредне технологије, који је новинарима показан у близини европског огранка компаније са сједиштем у Њемачкој, требало би да уђе у употребу током 2015. године.

Оваква новина није у потпуности револуционарна, јер су се и до сада информациони системи аутомобила могли повезивати са паметним телефонима и таблетима, али је Хјундаи направио корак даље користећи напредну бежичну NFC (Near Field Technology), која ће возачу омогућити да откључа и закључа аутомобил једноставним покретима телефоном у близини сензора који ће се налазити на бочним стаклима.  

Када возач уђе у аутомобил, довољно је да паметни телефон стави на централну конзолу и да на тај начин синхронизује аутомобил и телефон, док ће се све потребне информације приказивати на централном дисплеју. Уједно, на тај начин пуни се батерија телефона и то без икаквих каблова.  

Демонстрација новог система одржана је на актуелном моделу i30, а према ријечима надлежних у Хјундаију овај систем ће у многоме олакшати свакодневну вожњу, јер ће бити једном довољно да возач подеси своје омиљене поставке (меморисање радио станица, подешавање ретровизора и начина вожње и сл) и да сваки слеијдећи пут када сједне за волан систем аутоматски прилагоди аутомобил возачу на основу сачуваних преференци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана