Хитлеров Мерцедес завршио у власништву аустралског милијардера

Кликс
Foto: принтскрин

Аустралски милијардер, бизнисмен и политичар Kлив Палмер нашао се у центру пажње након што се појавила информација да је купио Мерцедес који је припадао нацистичком вођи Адолфу Хитлеру.


Мерцедес-Бенз је синоним за моћ и престиж те је због тога у својој историји увијек привлачио утјецајну елиту, од славних личности па до свјетских лидера који на важне састанке долазе у луксузној С-Класи.

Међутим, бренд понекад привлачи и мање пожељне клијенте па се тако ништа не може поредити с прелијепим, али злогласним Мерцедесом 770К Гросер Офенер Тауренваген. Ово возило је некада користио Адолф Хитлер, појавило се на аукцији прије неколико година, но није продано. Међутим, медијски извјештаји говоре да је сада Мерцедес ипак нашао новог власника, а то је наводно аустралски политичар Цливе Палмер. Аутомобил је купљен од руског милијардера.

Због његовог потеза аустралска влада није задовољна па је Палмер демантовао информације, али га је министрица унутрашњих послова Аустралије Карен Андревс упозорила да ће се суочити са законом ако је купио аутомобил.

Такођер, парламентарац Патрик Герман је изразио своје незадовољство на Твитеру тврдећи да нема разлога за увоз таквог аутомобила у Аустралију, без обзира да ли се ради о милијардеру или не. Он је званично затражио од владе да спријечи Палмера да увезе Хитлеров аутомобил позивајући се на законе,

Ако би Палмер увезао аутомобил, прекршио би закон јер је због санкција Русији трговина забрањена, а разлог је инвазија на Украјину.

Иначе, аутомобил покреће 7,7-литарски В8 мотор који развија 227 КС и који је упарен с четверостепеним мануелним мјењачем. Снага се преноси на стражње точкове.

Дуг је 6, широк 2,1 и висок 1,9 метара, а тежак 4.800 кг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана