Гуме - врсте и намjена

B92
Гуме - врсте и намjена

Гуме су веома важан део аутомобила. Оне су један од кључних фактора за безбједност на путу. Различити терени и путеви, захтјевају различите врсте гума.

Када купују аутомобиле, људи се жестоко премишљају, траже савјете и ноћима не спавају размишљајући да ли је баш тај ауто добар избор. Насупрот томе, већини куповина гума не представља важан догађај. Изузетак је мали број оних ентузијаста који знају да постоје различити типови гума. Остали углавном само купују и замењују класичне гуме.

Постоје различите врсте гума које одговарају потребама возача и условима на путу.

Tupetype и tubeless гуме

Хајде да најпре истакнемо разлике и предности пнеуматика са унутрашњом (tubetype) и пнеуматика без унутрашње гуме (tubeless). Ове прве имају унутрашњу гуму између спољашњег пнеуматика и фелне, која "држи" ваздух. Пнеуматик са унутрашњом гумом осјетљив је на оштећења услијед прекомјерне топлоте због трења између унутрашње гуме и зида спољашње гуме. Зато је њихов вијек краћи.

Tupetype гума лако се пробуши ако се ексер забоде у њу и рупа настала у унутрашњој гуми брзо се шири, јер је направљена од танког материјала и под сталним је трењем у контакту са спољашњом гумом. То може довести до експлодирања унутрашње гуме при великој брзини. До оштећења ове врсте пнеумарика може доћи и ако гума није добро постављена.

Тubeless гуме немају унутрашњу гуму и пружају већу сигурност у вожњи, јер при евентуалном пробијању не долази до наглог испуштања ваздуха.

Ваздух се у tubeless гумама одржава између гуме и фелне. Већина нових модела аутомобила има ова гуме, баш због наведене сигурности. Тubeless гуме губе ваздух у случају убода, али се направљена рупа не повећава, па је испуштање ваздуха постепено и траје много дуже.

Недостатак унутрашње гуме смањује отпор при ротацији. Такође, недостатак унутрашње гуме побољшава динамичке способности, унапређује управљање и укупне перформансе возила.

Тubeless гуме повећавају ефикасност и економичност аутомобила.

Љетње гуме

Ове гуме се дизајниране да пруже максимално пријањање при великим брзинама на сувом путу.

Многи спортски аутомобили имају управо ове гуме које побољшавају управљање. Могу се користити преко цијеле године у крајевима гдје је топло и ретко пада киша. Возач би са љетњом гумом требало да буде опрезан, јер ако је дотрајала, не можете се ослонити на њу на мокрим путевима.

Екстремна верзија ове гуме употребљава се у аутомобилским тркама и назива се "slick" односно "ћелава" или глатка гума. Она нема шаре на газећем слоју тако да гума обезбjеђује максимални контакт са подлогом.

Зимске гуме

Ове гуме имају већу газећу површину и имају веће и израженије шаре од стандардних гума. Све то је потребно да би се обезбjедило максимално приањање на снијегу и бљузгавици.

Као што и им име каже, зимске гуме дизајниране су да се боре против хладног времена и снијега на путу. Зато ће се, у случају да се дуже користе на врућем и сувом путу, истрошити веома брзо.

Гуме за све сезоне

Гуме за све сезоне углавном производе премијум произвођачи гума, а на домаћем тржишту нису у тој мјери заступљене као љетње или зимске.

Ове гуме такође могу бити tubetype или tubeless, а представљају компромис између управљивости и перформанси аутомобила, што је занемарљиво за већину возача у свакодневној вожњи.

То је просјечан тип гуме која има пристојне возне карактеристике током свих годишњих доба, било напољу суво, мокро, хладно или врело. Направљене су од тврђег и отпорнијег материјала да би им животни вијек био дужи, али обично трају краће јер током вожње трпе екстремне промјене температуре љети односно зими.

Због покушаја да помире те екстреме, цијене гума за све сезоне су обично више од гума исте димензије у љетњој или зимској варијанти.

Run flat гуме

Дизајниране су тако да када се пробуше омогуће возачу да настави да вози, али смањеном брзином, углавном до 80 km/h.

У таквој ситуацији можете прећи највише од 100 до 200 км, у зависности од врсте гуме.

4×4 гуме / Гуме за све терене

4×4 гуме најчешће се монтирају на SUV возила. Смjеса од које је направљена гума није ни мека ни тврда, већ нешто између. Имају велики газећи слој да би обезбjедиле добро приањање на пjесковитим и блатњавим теренима.

Бочни зидови о 4×4 гума су крути, тако да лако могу да се носе са неравним површинама и рупама на путу.

Када их возите на нормалним путевима, 4×4 гуме веома су бучне због пропуста на газећем слоју. На таквим путевима се и брже троше, јер је превелики притисак гуме на асфалт. Ако их возите на нормалним путевима, трошићете више горива због додатног трења између гуме и пута.

4×4 гуме дијеле се на off-road, on-road и зимске.

Прочитајте како се треба старати о гумама током љетњих мјесеци.

Прочитајте шта све утиче на животни вијек гуме.

Прочитајте текст о трајности гума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана