Гријање у ауту ће се плаћати сваки мјесец?

Независне
Foto: pixabay

Произвођачи аутомобила смишљају нове начине остваривања све већих прихода, а по узору на одређене сервисе за које плаћамо мјесечну претплату, неке опције у нашим аутомобилима ће можда бити доступне само онима који су спремни да је редовно плаћају.

Ова идеја се већ спомиње годинама, а неке компаније су већ почеле да експериментишу са таквим претплатама. Мерцедес је међу првима понудио неке додатне услуге на које се можете претплатити.

Ипак, тек треба да се види како ће тржиште да реагује на дуже стазе јер поједини аналитичари сматрају како ће дио корисника бити незадовољан јер ће осјећати да исту ствар плаћају два пута – први пут када купују аутомобил, а затим и за коришћење исте функције.

Међутим, како пише Дневник.хр, на овај начин се отвара могућност власницима аутомобила да плаћају само оне опције које заиста и користе.

Коришћење додатних функција путем претплате могло би да утиче и на почетну цијену аутомобила. Примјера ради, почетна цијена би могла да буде мања, а када власник након неколико година отплати кредит или лизинг, може да активира неке функције које до тада није користио.

Идеја је да у зависности од услуге мјесечна претплата буде између 10 и 25 долара, а на овај начин произвођачи аутомобила ће имати нови извор прихода, јер ће на својим аутомобилима додатно зарађивати сваки мјесец.

Јапанске компаније као што су Лексус, Субару и Тојота већ су почеле да наплаћују могућност откључавања аутомобила и стартовање мотора путем апликације, док у одређеним БМW моделима возачи могу доплатити за могућност аутоматске активације дугих свијетала.

Баварска компанија је такође размишљала о наплати коришћења опције гријања сједишта, али за сада нису имплементирали ову претплату.

На овај начин власници аутомобила би гријање сједишта могли да плаћају само неколико мјесеци током зиме, када је ова функција једино и потребна.

Форд и Генерал Моторс већ имају мјесечну претплату за коришћење асистента у вожњи на ауто-путевима, а према Бизнис Инсајдери, Стелантис, Форд и ГМ очекују да ће до краја ове деценије од мјесечне претплате за функције у аутомобилима зарађивати око 20 милијарди долара годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана