Грешка од 35 милиона долара

Агенције
Грешка од 35 милиона долара

Џенерал Моторс мораће да плати казну од 35 милиона долара због проблема са контакт-бравом на појединим својим моделима. Услијед овог недостатка, догодило се више саобраћајних несрећа у САД којима је погинуло најмање 13 особа.

Због могућег квара на контакт-брави, који може довести до тога да се у вожњи искључи мотор и блокира волан, GM је био принуђен да почетком 2014. повуче са тржишта 2,6 милиона аутомобила. С обзиром да је Џенерал Моторс током десетак година продавао возила са овим дефектом, директорка компаније, Мери Бара, у априлу је саслушана пред америчким Конгресом.

GM ће наведену казну платити америчкој Националној агенцији за безбjедност саобраћаја (NHTSA), с обзиром да није на вријеме обавјестила ову организацију о безбједносном проблему на возилима. Како се наводи, то је највећа појединачна казна коју је неки произвођач аутомобила морао да плати NHTSA-у откако та агенција спроводи истраге о случајевима који нарушавају безбједност саобраћаја у Сједињеним Државама.

"Циљ нам је да се убудуће знатно више фокусирамо на проблеме безбједности и да постанемо лидер у ауто-индустрији у тој области", изјавила је Мари Бара и додала да ће GM из ове ситуације изаћи као јача компанија.

Можда су у Џенерал Моторсу извукли поуке из читаве ситуације, али проблеми за њих нису завршени. Случај са неисправним контакт-бравама истражује Министарство прадве, а компанија ће вјероватно бити суочена са бројним тужбама оштећених власника аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана