Grand Cherokee положио тест сjеверног јелена

Агенције
Grand Cherokee положио тест сjеверног јелена

Шведски магазин Teknikens Varld (свијет технике) узбуркао је аутомобилску јавност када је у љето 2012. на такозваном тесту сјеверног јелена готово преврнуо Jeep Grand Cherokee. Швеђани су недавно поновили тест на унапређеном моделу за 2014. Овога пута Grand Cherokee је положио са највишом оцијеном.

Teknikens Varld познат је у свијету по специфичном тесту којим се испитују маневарске способности возила у екстремним условима.

Возећи аутомобил брзином од 63,5 km/h Швеђани изводе маневар нагле промjене правца, симулирајући избjегавање препреке на путу. На тај начин утврђује се колико је одређени модел стабилан и самим тим безбjедан у таквим околностима.

На тесту из 2012. модел Grand Cherokee потпуно је заказао, с обзиром да су већ при брзини од 61 km/h контакт са пологом имала само два спољна точка, док се при брзини од 63,5 km/h аутомобил готово преврнуо.

Иако је примjерак са теста био опремљен системом против превртања, као и ESP-ом, Швеђани су тада тврдили да ови системи нису добро функционисали у критичном тренутку. Chrisler, који је власник Jeep-а, сматрао је да је њихов модел показао лоше резултате због тога што је био претоварен током теста. Обије стране су остале при својим тврдњама, али је било јасно да је америчком произвођачу нарушен имиџ.

Након годину и по дана, Grand Cherokee, овог пута редизајнирани модел за 2014, добио је шансу за поправни и искористио ју је на најбољи могући начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана