Гости на поклопцу резервоара: У аутомобилу откривене бактерије које "једу" гориво

ГС
Foto: Илустрација

Сада знате ко је кривац што ваш ауто превише троши.

Живот научника-биолога је занимљив јер је практично сваки центиметар простора испред њих неоткривено подручје, па узимањем узорака свашта могу открити. На примјер, недавно су биолози са Института за интегративну биологију (I²SysBio) i Darwin Bioprospecting Excellence тима, са сједиштем у Валенсији у Шпанији, одлучили да потраже нове узорке, а на памет су им пали сопствени аутомобили, паркирани испред истраживачких лабораторија.

Узорци су узети испод поклопца резервоара за гориво. Након краће обраде узорака откривено је неколико врста бактерија, укључујући никад прије каталогизирану врсту.

Нове бактерије показале су се способнима да живе у узорцима горива. Такође су биле способне да разграде те узорке током времена, што би их могло учинити важним у будућим пројектима чишћења подручја контаминираних нафтом и горивом.

Будући да је неименована бактерија пронађена испод поклопца за сипање горива Тојоте Јарис, један од научника чак предлаже да би врсту требало назвати Isoptericola toyotensis.

У прошлости су научници често тражили бактерије које могу да разграде тврдокорне угљоводонике, попут дизела или бензина, а научници у Валенсији досјетили су се да у потрагу крену на сопственом паркиралишту.

Прегледали су укупно десет аутомобила, а нова врста је пронађена у прљавштини натопљеној горивом око отвора Тојотиног резервоара. Истраживачи су потом узгајали бактерије у лабораторији и хранили их дизелом, а гладне бактерије су "појеле" гориво за двије недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана