Google: Phishing преваре су успешне 45 одсто

Агенције
Google: Phishing преваре су успешне 45 одсто

Помислили бисте да смо довољно научили о томе како да препознамо пхисхинг покушаје, односно оне емаилове и сајтове који су дизајнирани да нас преваре да унесемо своје лозинке и корисничка имена.

Према најновијем истраживању, већи број корисника и даље подлеже овим преварама. Према анализама које је спровео Google, најбоље пхисхинг преваре су успjешне у готово половини случајева.

Тачније, оне у 45 одсто случајева успjевају да превjаре посjетиоце да унесу своје информације. Истраживачи наводе да је ово много више од онога што су очекивали, када су почели да праве анализе, а чак су и сајтови са најгорим изгледом имали успjешност преваре од три одсто.

Студија је открила и да нападачи у мање од три минута у просjеку, могу да открију да ли неки налог има вриједност и често се напуштају одређени емаил налог уколико не открију резултате за термине "bank" или "wirw transfer ".

Одавде се потом користе компромитовани налози како би другим жртвама слали поруке и од њих извукли трансфер новца преко банковних рачуна. Истраживање је открило да највише превевараната ове врсте долази из Кине, Нигерије, Обале Слоноваче, Јужноафричке Републике и Малезије.

Google наводи да је најбоља одбрана од phishing напада верификација у два корака, коју би требало да користимо када год је то могуће, означавање спам порука и да никада не одговарамо на mailove који од нас траже информације о налозима са корисничким именима и лозинкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана