Голф је најпродаванији у Европи, а који модел је Волксвагенов бестселер у свијету?

ГС
Голф је најпродаванији у Европи, а који модел је Волксвагенов бестселер у свијету?

Најтраженији Волксвагенов модел на свијету у 2019. био је Тигуан, који је продат у чак 910.926 примјерака.

Откако је лансиран 2007, Тигуан је продат у преко 6 милиона примјерака. Овај аутомобил је прошле године такође понио звање најпродаванијег СУВ модела у Европи и пласирао се међу прва три најтраженија СУВ возила на свијету.

Како су израчунали у њемачком произвођачу, са фабричких трака је у 2019. на сваких 35 секунди сишао по један VW Тигуан. То је уједно и најпопуларнији аутомобил у оквиру читаве VW групације.
 .
Прва генерација (2007 – 2016.)

Тигуан је дебитовао на Сајму аутомобила у Франкфурту, у јесен 2007, а у продајне салоне је стигао касније исте те године.

У 2008. већ је привукао преко 150.000 купаца и одмах је постао најпродаванији СУВ у Њемачкој.

На располагању су биле верзије са предњим и погоном на сва 4 точка.

Волксваген је 2011. представио рестилизовани Тигуан са бројним измјенама и унапређењима у односу на претходника, што је убрзо “погурало” продају на преко 500.000 примерака.

Друга генерација (2016 – )

У априлу 2016. Волксваген је лансирао Тигуан друге генерације, заснован на савременој MQB механичкој платформи.

Захвајујући овој платформи, Тигуан је значајно модернизован, а омогућена је уградња нових погонских агрегата, па је и палета мотора проширена. Купци су могли да набаве возила у распону снаге од 115 КС до 240 КС.

Нови Тигуан је 2017. по први пут добио и варијанту са продуженим међуосовинским растојањем (+110 мм). Овај модел се у Европи продаје под ознаком Тигуан Allspace, а у САД само као Тигуан, с обзиром да тамо није доступна верзија са стандардним размаком међу осовинама.

Осим комфорније путничке кабине, Тигуан Allspace нуди и опцију трећег реда сједишта.

Занимљиво је да је - захваљујући доброј продаји у САД и Кини - продужени Тигуан у свету траженији од стандардног модела. Од укупног броја продатих возила 55% су Allspace верзије.

Волксваген данас производи Тигуан у четири фабрике на три континента: у Њемачкој, Русији, Кини и Мексику.

Њемачки произвођач је недавно најавио да ће ускоро купцима понудити редизајнирани Тигуан друге генерације, са бројним унапређењима у односу на актуелну верзију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана