Golf и даље најјачи адут Volkswagenа

Агенције
Golf и даље најјачи адут Volkswagenа

Volkswagen је на актуелном сајму у Франкфурту највише пажње посветио презентацији нових верзија Golfа седме генерације. Поред два нова модела, електричног е-Golfа и спортског Golfа R, премијеру је имао и концепт Sportsvan, који најављује нови Golf Plus.

Иако Volkswagen о томе није говорио, употреба новог имена за концептни аутомобил могла би да значи да ће умjесто ознаке Plus компактни MPV добити нови назив - Sportsvan.

Основна идеја приликом настанка прве генерације овог модела, била је да се добије више простора у односу на класични хечбек. Sportsvan Concept је по том питању надмашио свог претходника - дужи је за 134 мм од првог Golfа Plus. То ће допринијети да путници на задњим сједиштима имају више комфора, али и да породица може да спакује више ствари у пртљажник.

У поређењу са стандардним Golfом 7, Sportsvan је порастао у дужину за 83 мм, од чега 48 мм одлази на повећање међуосовинског растојања.

До значајно већег простора у кабини дошло се и захваљујући порасту друге двије димензије - ширине за 8, и висине за 126 мм. Пртљажник Golfа Sportsvan располаже са 498 литара, што је за 74 л више него код претходног Golfа Plus.

Volkswagen је нови концепт опремио бројним електронским системима безбједности, као што је XDS+ електронски диференцијал, затим систем који аутоматски зауставља аутомобил након судара, како би се спречиле накнадне повреде путника, упозорење на возила у мртвом углу, систем аутоматског кочење при мањим брзинама када се процијени да је судар неизбјежан, адаптивни темпомат, систем за упозорење о напуштању саобраћајне траке, електронска паркирна кочница и др.

Како кажу у Volkswagenу, продукцијски модел у понуди ће имати 6 бензинских и дизел мотора, распона снаге од 85 кс до 150 кс. Сви агрегати ће задовољавати Euro 6 норме и стандардно ће бити опремљени стоп-старт системом, что ће допринијети смањењу потрошње горива и до 19 %.

Међу њима, посебно се истиче 1.6 TDI BlueMotion са 110 кс, чија је фабрички декларисана просечна потрошња 3,7 л/100 км, а ЦО2 емисија 95 г/км.

Серијску верзију, која не би требало битно да се разликује од концепта, можемо очекивати на сајму аутомобила у Женеви 2014.

У Франкфурту је изложен и нови Golf Р који се препознаје по спуштеном ослањању, другачијем предњем бранику и аеродинамичним елементима на сајтнама, док се задњи дио аутомобила издваја по два пара овалних издувних цијеви и дифузору који је смјештен између њих.

Стилске карактеристике заокружене су мат металик кућиштима спољних ретровизора и упечатљивим Cadiz алу фелнама од 18 инча, односно опционим “деветнаестицама”. Као дефинитивна потврда о каквом моделу Golfа је ријеч, на маски хладњака и вратима прљажника дискретно је уметнуто слово “R”.

Иако је естетика такође битна, техничке спецификације и перформансе су оно по чему се Golf Р највише издваја од стандардног модела. О мотору који погони овај аутомобил већ смо доста писали. Подсјећамо да 2.0 литарски турбо-пуњени четвороцилиндраш производи 300 кс (30 више у односу на претходни Golf R) и максимални обртни момент од 380 Нм, који је доступан у распону између 1.800 и 5.500 о/мин.

Снага се преноси на сва 4 точка уз помоћ Haldex квачила пете генерације и мауелног шестостепеног мjењача. Као опција доступан је и аутоматски шестобрзински DSG мењач. Електронско закључавање диференцијала (EDS) интегрисано је у систем електронске стабилности (ESC).

Спортски подешено ослањање смањило је одстојање аутомобила од земље за 20 мм, у поређењу са стандардним Golfом 7, односно за 5 мм у односу на Golf 7 GTI. Golf Р са стандардним мауелним мењачем из стања мировања до 100 км/х стиже за 5,1 с, док му је за достизање исте брзине у верзији са DSG мjењачем довољно 4,9 секунди. Максимална брзина ограничена је на 250 km/h.

Након премијере на франкфуртском салону аутомобила, Volkswagen Golf R стиже у продајне салоне у јесен 2013, а цијена у Њемачкој стартује од 38.325 евра.

Volkswagen је посјетиоцима франкфуртског салона приказао и електрични е-Golf. Премијера је првобитно била најављена за сајам у Женеви 2013, али је затим одложена.

За напајање електромотора снаге 115 кс (86 kW) и максималног обртног момента који износи 270 Нм користе се литијум-јонске батерије капацитета 26,5 kWh. Овај модел из места до брзине од 100 km/h стиже за 11,8 с, уз максималну брзину која од 135 km/h.

У Volkswagenу кажу да је домет аутомобила са једним пуњењем батерија око 175 км. Пуњење батерија помоћу брзог пуњача траје 20 минута, док је за потпуну допуну на стандардној кућној утичници потребно 5 сати.

Погледајте галерију фотографија са ауто-салона у Франкфурту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана