Галерија: VW Kombi (Transporter) пуни 65 година ФОТО

Агенције
Галерија: VW Kombi (Transporter) пуни 65 година ФОТО

Volkswagen обиљежава шест и по деценија од почетка производње чувеног модела Typ 2 који је широм света познат под разним именима, као што су Kombi, Transporter, Camper, Mocrobus...

Настао на основу скице из 1947, оригинални Typ 2 из 1950. године имао је стилске елементе који су инспирисани дизајном прве "бубе".

За погон је употребљен 1.1 литарски мотор са 25 кс (19 kW), који је Kombiју пружао довољно снаге да превезе до осам особа. Уклањањем задња два реда сjедишта, добијао се простор зе превоз терета, па је Typ 2 коришћен и као привредно возило.

Велика тражња за овим аутомобилом натерала је Volkswagen да послије неколико година отвори посебну фабрику у којој се израђивао искључиво VW Kombi.

Романтична представа о Kombiју настала је током шездесетих година 20. вијека када су га освојили и присвојили прије свега млади у развијеним западним земљама.

Као симбол хипи културе, користили су га као превозно средство, али и као кућа на точковима.

Прва и друга генерација модела Typ 2 одавно су аутомобилски класици, а након 65 година и 11 милиона произведених возила, име Transporter и даље је присутно у Volkswagenовој гами.

Из њемачке компаније најављују да ће актуелна пета генерација током 2015. добити наслиједника, Т6, који ће наставити низ дуг шест и по деценија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана