»Форд« ради на брави коју ће бити могуће отворити - очима

Агенције
»Форд« ради на брави коју ће бити могуће отворити - очима

"Фордови" инжењери су представили патенте који би омогућавали отварање аутомобила помоћу отиска прста, скенирања очију и препознавања гласа, а иако ова технологија дјелује узбудљиво, највеће питање које се поставља је безбједност.

 Користећи биометричку справу, "Фордови" аутомобили би могли да идентификују возача скенирањем очију, отиска прста или препознавањем гласа и пошаљу сигнал компјутеру у возилу да откључа браву.

Подаци о једном или више корисника аутмобила би се биљежили на смартфону, одакле би се сласли у компјутер аутомобила. На овај начин ће власници аутомобила моћи да омогуће члановима породице или пријатељима да откључају њихово возило. С обзиром на то да "Форд" све више ради на пројектима "цар схаринга", ова технологија би прву примјену могла управо да види у оваквим пројектима. Систем би такође могао да се подеси да одређеним возачима "ускрати" одређене могућности, на примјер забрану вожње младим возачима у одређено вријеме и до одређених брзина.

Засад је пројекат у почетној фази, а ако "Форд" у догледно вријеме планира да га спроведе у неком од серијских модела, највећи проблем ће свакако представљати питање безбједности и злоупотребе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана