Форд представља посљедњег Мустанга бензинца

B92
Foto: Ilustracija

Шест генерација модела Форд Мустанг у претходних шест деценија били су одраз приортета и амбиција ове компаније.

Седма генерација, чија се премијера очекује са неколико седмица, биће рефлексија великих промјена у америчком гиганту.

Форд укида радна мјеста и врши реорганизацију радне снаге да би дао приоритет електричним возилима, која су од почетка године чинила мање од три одсто Фордове продаје у Америци. Промјене се дешавају брзо, па је од 1. априла продато 286 више примјерака електричног кросовера Мустанг Mach Е него бензинске варијанте легендарног купеа.

У таквој атмосфери се припрема 2024 Мустанг. Аутомобил добија нову платформу С650, али се не очекују драстичне разлике у односу на садашњу С550. Одбачен је план о хибридној варијанти, тврде извори из Форда, а аутомобил неће имати ни погон на свим точковима, о чему се такође спекулисало.

Умјесто тога, биће задржана форма спортског купеа са задњим погоном.

Форд је обавијестио снабдјеваче да продужава производни вијек модела са шест на осам година, али да је сигурно да ће ово бити посљедњи Мустанг са бензинским погоном прије очекиваног преласка на батерије око 2030.

Додге већ сљедеће године завршава производњу бензинских модела Charger и Chaleger, а очекује се да ће Генерал Моторс 2025. године окончати производњу Цамара, који се ионако слабо продаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана