Форд представио фокус RS за 2015.

B92
Форд представио фокус RS за 2015.

Женева - На сајму у Женеви премијеру је имао Форд фокус RS за 2015. За разлику од модела претходне генерације, код кога се снага мотора преносила искључиво на предњу осовину, нови фокус RS има погон на сва 4 точка.

Трећа генерација Фокуса RS уједно је и најснажнија до сада.

За погон је употребљен четвороцилиндрични 2.3 литарски ЕцоБоост, који, како кажу у "Форду", "производи преко 320 КС (235 kW)".

Мотор је у стању да се "врти" на 6.800 обртаја, а повезан је са шестостепеним мануелним мјењачем.

Америчка компанија још није открила перформансе аутомобила. Поређења ради, претходни фокус RS опремљен 2.5 литарским мотором са 301 КС од 0 до 100 km/h стиже за 5,9 с, па треба очекивати да ће нови модел бити још бржи, пише Б92.

Да би свих "320+" КС новог модела било искоришћено на прави начин, "Форд" је одлучио да уведе такозвани Dynamic Torque Vectoring погон на сва 4 точка.

Овај систем омогућава да се до 70% обртног момента дистрибуира на задњу осовину, гдје се, према потреби, снага такође може распоређивати на сваки од точкова.

"Форд" објашњава да је на тај начин унапређена управљивост и стабилност аутомобила у кривинама, нарочито при великим брзинама.

Фокус RS има специјално спортско ослањање које се може подjесити за вожњу по тркачкој стази.

У сарадњи са компанијом "Michelin" развијене су гуме за високе преформансе, димензија 235/35 Р19. Аутомобил је стандардно опремљен пнеуматицима Pilot Super Sport, док су за писту на располагању опционе Pilot Super Cup 2 гуме.

Купци ће моћи да бирају између 4 посебне боје спољашњости: Nitrous Blue, Frozen White, Absolute Black и Stelth Gray, док је примјерак са фотографија из промотвних разлога офарбан у Liquid Blue нијансу коју смо видјели на концепту новог Форда GT.

Како је саопштио "Форд", трећа генерација фокуса RS биће глобални модел, а датум почетка продаје и цијена биће објављени накнадно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана